Gabriel: Ukrajina se pokusila Německo zavléct do války

Exministr kritizoval Ukrajinu, zatímco ruský prezident vysvětloval kerčský incident svým německým a francouzským kolegům.

Podle slov bývalého německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela se ukrajinská vláda snažila o zatažení Německa do války. Gabriel tak zhodnotil incident v oblasti Kerčského průlivu v rozhovoru pro televizi N-TV, uvedl ruský deník Gazeta (autentičnost informace jsme ověřili v německém originále rozhovoru zde).

Německý politik řekl, že: „…bychom se v žádném případě neměli nechat zatáhnout Ukrajinou do války. Ukrajina se o to snažila.“ Dále sdělil, že doufá, že kancléřka Angela Merkelová dokáže obě země dovést k normalizaci vztahů.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov před tím informoval, že Vladimir Putin dal německé kancléřce i francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi vyčerpávající vyjasnění událostí u Kerčského průlivu. S oběma politiky hovořil v rámci summitu G20. Peskov dále řekl, že německá kancléřka se bude snažit najít řešení této situace, i když slovo „zprostředkovat“ v tomto kontextu nepadlo.

Merkelová i Macron se zajímali při jednání s Putinem o osud ukrajinských námořníků, kteří byli ruskou stranou zadrženi, ruská strana je nepovažuje za válečné zajatce a jejich další osud určí podle Putina soud a vyšetřování. Podle Peskova Putin světovým lídrům vysvětlil ruský postoj k incidentu, který měl být spojen s předvolební kampaní na Ukrajině. Peskov ještě zdůraznil, že z Ukrajiny se ozývaly oficiální výzvy o tom, aby byl Krymský most zničen, což ovlivnilo incident s vojenskými loděmi ukrajinského námořnictva, ke kterému došlo 25. listopadu.

V souvislosti s incidentem nyní Ukrajina zvažuje, že by uzavřela svoje přístavy pro ruské lodě. Sdělil to ministr zahraničích věcí Ukrajiny Pavel Klimkin. Nyní tento krok Ukrajina diskutuje se svými partnery. Klimkin také řekl, že doufá v posílení protiruských sankcí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.