Socialisté v EP si vybrali lídra kandidátky. Ten volá po adaptaci strany

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans neměl protikandidáta a zvolen byl aklamací.

Top kandidát socialistů do voleb do Evropského parlamentu Frans Timmermans řekl na sjezdu socialistických stran minulý týden v Lisabonu, že socialisté se musejí přizpůsobit, nebo se stanou pro voliče zbytečnými. Místopředseda EK Timmermans se stal lídrem socialistické kandidátky na sobotním jednání stran v Portugalsku. Jednalo se o formalitu, protože jeho hlavní konkurent místopředseda EK Maroš Šefčovič z kandidatury minulý měsíc odstoupil.

Timmermans, který působil dříve jako ministr zahraničí Nizozemska, řekl ve svém projevu, že Evropa se musí připravit na změny spojené se čtvrtou průmyslovou revolucí.

V Bruselu je Timmermans známý tím, že se postavil proti Polsku v otázce právního státu anebo tím, že uzavřel migrační dohodu s Tureckem. Ve straně je populární, i když ho někteří socialisté, například ti francouzští, vidí jako příliš liberálního politika na jejich vkus. Timmermans se také obul do maďarského premiéra Viktora Orbána za poskytnutí azylu makedonskému expremiérovi Nikolovi Gruevskému.

Lídr socialistické kandidátky také v projevu nazval Brexit jako „nevyslovitelně smutný“ s tím, že Velká Británie bude vždy víc než vítána zpět v rodině. Timmermans také volal po „nové společenské smlouvě“ – po lepší mateřské dovolené, odmítl daňovou soutěž jako „věc z minulosti“ a kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa za to, že věří, že rozdělená Evropa je v americkém zájmu.

Frakce Evropského parlamentu Progresivní aliance socialistů a demokratů (PES) zahrnuje na 33 socialistických stran. Podle předpokladů má získat ve volbách v květnu jen 142 z celkem 705 míst v Evropském parlamentu.

Na lisabonském kongresu promluvili i další představitelé socialistických stran v EU. Například španělský premiér Pedro Sánchez nebo jeho maltský kolega Joseph Muscat. Muscat se nechal slyšet, že „odpověď nespočívá v tom, že budeme obránci statu quo“. Maltský premiér pak ještě dodal, že socialisté musí být „Spotify ne walkman politiky“ (tj. musejí se modernizovat – pozn. red.).

Ilustrační foto: Autor – Kuhlmann /MSC – https://www.securityconference.de/mediathek/munich-security-conference-2017/image/frans-timmermans/, CC BY 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62885260

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.