Španěly omrzela monarchie, stále víc jich chce republiku

Mnoho Španělů si myslí, že nastal čas republiky, že král už zemi nespojuje.

Stále více Španělů se ptá po smyslu monarchie, píše Deutsche Welle v souvislosti s právě proběhnuvším neoficiálním lidovým hlasováním o budoucnosti monarchie. Referendum se konalo v celkem 12 čtvrtích a 4 komunitách Madridu s účastí kolem 23 tisíc lidí a výsledek vyzněl výrazně v neprospěch monarchie, 93 % zúčastněných hlasovalo pro republiku. Nešlo o první takové neformální hlasování v zemi.

Pár dnů předtím proběhlo na Madridské autonomní univerzitě hlasování za účasti 7300 studentů s podobným výsledkem, 83 % studentů se v referendu postavilo za republiku a za ukončení monarchie. Madridská univerzita byla první v řadě španělských vysokých škol, kde je referendum naplánováno. Mladí Španělé mají tendenci se od monarchie odklánět, oficiální data však nejsou k dispozici.

Součástí dnešní skutečné nebo jen pociťované krize monarchie se stala i katalánská otázka a postoj krále Filipa VI. k ní. Monarcha po pokusu Katalánska o odchod ze Španělska podpořil svým vystoupením vládu a jednotu země. Pro mnoho lidí v Katalánsku i v dalších částech Španělska to bylo důvodem zklamání: Filip porušil tradici politické neutrality a vybral si stranu. Katalánský parlament pak v reakci na královy postoje k nezávislosti provincie deklarativně žádal zrušení monarchie. I když deklarace nemá právní význam, vláda současného premiéra Sáncheze požádala, aby ji Ústavní soud zrušil. To je bezprecedentní krok.

Iniciativy za odvolání monarchie a za republiku od té doby ve Španělsku sílí. Problém se rovněž dotýká současné španělské ústavy, kterou země dostala v roce 1978 na základě lidového hlasování a v rámci přechodu k demokracii. První post-frankistický premiér země Adolfo Suarez v roce 1995 přiznal, že tehdy zabránil možnosti hlasovat o formě vlády ve Španělsku, protože by monarchie podporu občanů nezískala. Jeho slova byla ve Španělsku poprvé zveřejněna až v roce 2016 a referendum o formě vlády se tehdy ani doposud nekonalo.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.