Rumunsko si stěžuje na diskriminaci

Rumunská premiérka jen pár dní před převzetím předsednictví EU vytkla EU diskriminaci své země.

Rumunsko přebírá od začátku roku 2019 předsednictví Evropské rady, píše ARD Tagesschau a rumunská vláda má pocit, že s ní je v EU špatně zacházeno. Jiné státy jsou prý mnohem více než Rumunsko zasaženy korupcí, ale nikdo je nekritizuje.

Rumunská premiérka jen pár dní před tím, než její země převezme předsednictví EU, vytkla EU diskriminaci své země. Brání se kritice z Bruselu a vyzvala svou stranu, aby „tyto útoky již dále neakceptovala“. Premiérka Viorica Dancila tvrdí, že její země je kritizována, protože je to země východní Evropy, ona si však přeje, aby byla respektována.

Silným mužem za scénou je šéf Sociálnědemokratické strany Liviu Dragnea. I ten říká, že Rumunsko už má dost toho být neustále nahlíženo jako druhořadý člen EU.

Brusel Rumunsku vyčítá jednak, že nedělá dost proti korupci, jednak, že probíhající justiční reforma může oslabit nezávislost justice.

Komise si také stěžuje na plánovanou amnestii pro zkorumpované politiky a úředníky, která by se týkala i Dragney.

Jean-Claude Juncker ovšem tvrdí, že země je na předsednictví Rady dobře připravena a Rumunsko důrazně dává najevo, že nechce být vnímáno podobně jako Polsko nebo Maďarsko, proti nimž běží sankční řízení dle článku 7 smluv o EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.