Trump zpochybnil možnost dohody s Moskvou

AP. Podle agentury AP se americký prezident Donald Trump se v sobotu vyjádřil v tom smyslu, že jeho poradci a pomocníci alespoň v současnosti nepodporují jeho myšlenku dohody s Moskvou o boj proti Islámskému státu.

Prezidentův skepticismus ohledně možností dohody Moskvy v této dílčí otázce naznačuje nárůst vlivu nových poradců prezidenta, kteří do Bílého domu přišli a mají vůči Rusku tvrdší postoje.

Bilým domem před několika týdny otřásl skandál kolem Michaela Flynna, poradce pro národní bezpečnost, který musel rezignovat pro svoje styly s ruským ambasadorem v době, kdy neměl žádnou oficiální funkci. Nyní jsou vyšetřovány také vlivy Ruska na volby prezidenta USA a také styky současného státního zástupce Jeffa Sessionse s ruskými vládními představiteli. Demokraté žádají Sessionsovu rezignaci.

Také evropští spojenci USA na Washington tlačí, aby neučinil Moskvě rané ústupky. Sám Trump se měl po jednání v Bílém domě během minulého týdnu vyjádřit v tom smyslu, že poslední porušení dohod o kontrole zbraní z doby studené války, kterého se měla Moskva dopustit, činí diplomatickou dohodu stále více komplikuje.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.