Kolem historických prezidentských voleb v Kongu panuje zmatek

Na vině je zavedení volebních přístrojů, které vyvolává obavy z možné manipulace klíčových voleb ve středoafrické zemi.

Středoafrické Kongo se chystá na nedělní volby, ale v zemi roste zmatek a zlost ohledně voleb, píše zpráva agentury Associated Press. Politická opozice volá po tom, aby mobilní společnosti odpojily karty SIM, které se mají použít pro volební přístroje. Jsou zde rostoucí obavy z toho, jak se bude asi 40 milionů hlasů ve volbách počítat.

Kongo má volební stroje využít poprvé v dějinách. Zároveň se jedná o volby, které mají najít nástupce dlouholetého prezidenta Josepha Kabila, a to po dvou letech odkládání.

Prezidentské volby se konají v neděli, nicméně minulý týden vyšlo najevo, že řada z volebního personálu ještě neměla příležitost nové volební přístroje vidět a natrénovat si jejich fungování. Mezi těmi, kdo měli možnost tréninku, ale narostla jiná forma obav. Stroje mají poslat informace o výsledcích elektronicky, což má otevřít dveře pro manipulace. Opoziční kandidát Martin Fayulu už svoje obavy vyjádřil.

Prezident volební komise Konga slíbil, že ke sčítání hlasů dojde jen ručně, cituje Fayulu agentura Associated Press. Volební přístroje čelí široké kritice už několik měsíců. Mezi námitkami jsou například ty, že Kongo nemá stabilní pokrytí elektrickou energií anebo to, že velká část voličů neumí zacházet s počítači, a tím pádem i s volebním strojem. Na začátku prosince došlo ke zničení celkem 8 000 volebních přístrojů, což vedlo k dalšímu zpoždění voleb. Přístroje zničil požár.

Šéf volební komise v pondělí slíbil, že se volby odkládat už nebudou a že se bude jednat o historicky první klidný přechod moci, na kterém se budou podílet všichni voliči. Volební úředníci trvají na tom, že přístroje budou sloužit výlučně k tištění výsledku, který volič určí. Sčítání se bude konat ručně.

Podle informací agentury AP byli ale volební úředníci trénování tak, aby se seznámili s elektronickým zasíláním dat z přístrojů, které se budou shromažďovat na centrálním serveru. K zasílání dat má sloužit SIM karta ve volebním přístroji. Tato schopnost přístrojů je přitom známa už delší dobu, ale volební komise Konga trvá na tom, že SIM karty budou v přístroji fungovat pro „monitoring“, zatímco připojení Wi-Fi bude odpojeno. Úředníci dali ale ohledně toho, jak budou tyto volební přístroje prakticky využity dost rozporuplné informace. Kritici volají po tom, aby dala komise do neděle jasnou odpověď na to, jak budou přístroje využívány. Podle právníka Maitre Sylvaina Lumu by jakýkoliv jiný elektronický přenos dat než satelitní z místních volebních okrsků představoval porušení zákona.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.