USA berou Afriku jako místo střetu s Čínou

V nedávném dokumentu bezpečnostního poradce prezidenta USA Boltona je Afrika vnímána redukcionisticky jako bojiště nové studené války s Čínou.

David Pilling píše pro Financial Times, že nové vnímání afrického kontinentu může znamenat víc investic a méně rozvojové pomoci.

Před měsícem představil John Bolton, bezpečnostní poradce amerického prezidenta, novou strategii pro Afriku. Jak se dalo očekávat, jako příklad uvedl incident, ke kterému došlo v Džibutsku, kde se vedle sebe nacházejí americká a čínská vojenská základna.

Afrika byla v tomto kontextu představena jako místo, kde dojde ke střetu velkých rivalů. Mohla by to ale být i příležitost, tvrdí Pilling.

Centrem „Africké strategie“ Spojených států není Afrika. Slovo Čína se v dokumentu vyskytlo 14x, Jihoafrická republika či Nigérie ani jednou. Vypadá to jako návrat ke studené válce, kde právě v Africe se odehraje střet mezi USA na straně jedné a Ruskem a Čínou na straně druhé.

Bolton vylíčil kontinent v těch nejhorších barvách: všude jen chudoba, nemoci, terorismus a korupce. Očividně nevidí pokles míry konfliktů, ani rychlý růst v řadě zemí, tvrdí Pilling.

Cituje také nigerijského komentátora Olojede, který říká, že se jedná o neobvykle reakční dokument, který zmiňuje hlavně Čínu a Rusko, jako kdyby USA na kontinentu neměly obrovský vliv.

Bolton dále řekl, že by USA už neměly dávat tolik peněz na rozvojovou pomoc a podporovat zkorumpované vlády, naopak by se měly stáhnout z neefektivních operací OSN. Bolton vnímá nejen Afriku redukcionisticky, podobně vnímá i Čínu – ta podle něj jen používá úplatky, pofidérní dohody a dluh jako nástroj, jak udržet země na uzdě Pekingu.

Podle Olojede je čínské angažmá vítané, protože mosty a silnice jsou prostě třeba. A pokud by vliv zašel příliš daleko, země už se umějí ozvat. Olojede říká, že mu čínský vliv starosti nedělá.

Čína předvedla Spojeným státům, že tu jsou země, které vnímají africký kontinent jako příležitost, a ne jako hrozbu. Trump například chtěl zrušit „Overseas Private Investment Corporation“, která pomáhá firmám na obtížných trzích, když si ale uvědomil čínské aktivity na africkém kontinentu, místo toho rozpočet organizace zdvojnásobil.

Investice místo pomoci je něco, co má v Africe velmi dobrý ohlas. A musela to být Čína, kdo to USA jasně ukázal.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.