Rok 2019 nebude pro OPEC lehký

Ropný kartel OPEC čekají v letošním roce nejspíš těžké časy. Problémem bude mimo jiné poptávka po ropě.

Irina Slav pro specializovaný server Oilprice.com tvrdí, že ropný kartel OPEC čekají velice těžké časy.

OPEC+ se v prosinci shodl na opětovném snížení produkce ropy, připomíná Irina Slav. Jenže obchodníci mají spíš obavy o poptávku než nabídku ropy. OPEC tak čeká těžký rok, možná ještě horší než rok 2016. Irina Slav se domnívá, že možná bude muset dojít ještě k razantnějšímu snížení těžby, než jaké bylo v prosinci avizováno.

J.P. Morgan odhadoval, že snížení těžby by muselo být masivní, kolem 1,2 mb/d, aby mělo dopad na ceny, jinak se spíše prosadí scénář nižších cen. Z firmy Conoco Philips pak zaznívají odhady o volatilitě ropného trhu, která bude do značné míry způsobena americkou těžbou břidlic.

Právě břidlice je pro OPEC hlavní problém. Před dvěma roky to bylo o něco snazší, nebo jasné, jak moc bude těžba břidlic flexibilní. Proto také snížení těžby OPEC zafungovalo, notabene v situaci příznivé globální situace. Ale nyní je to jinak, varuje Irina Slav. Těžba z břidlic roste navzdory poklesu cen.

Nerostla ovšem jen americká těžba. I ta ruská dosáhla nového rekordu v roce 2018 – 11,16 mb/d, takže Rusko se stalo druhým největším producentem po USA. Ale i Saúdská Arábie je schopná těžit nad 11 milionů barelů za den. Proto je potřeba vnímat snížení těžby v tomto kontextu. Snížení je navíc o 600 000 barelů nižší než v roce 2016, takže skepse je pochopitelná.

Irina Slav dále spekuluje, že i když Saúdové snížili těžbu o půl milionů barelů za den, s cenami se (zatím) nic moc nestalo. Nakonec může být půlrok dost na to, aby OPEC i s partnery dosáhl snížení o 1,2 mb/d, ale co když ani to nebude stačit? Když americká produkce dál poroste, pak může toto snížení zcela vykompenzovat.

Je třeba mít na paměti, že nejde jen o objem surové ropy, ale také o typ. Americká ropa je lehká, jenže globální poptávka potřebuje i těžší surovou ropu, jakou těží právě Rusko. Ovšem tohle obchodníky moc nezajímá, oni slyší spíš na slovo „příliš velká nabídka“.

Je možné, že OPEC bude donucen rozšířit snížení těžby dohodnuté v prosinci, pokud se pozitivní efekt neukáže relativně brzy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.