V Pákistánu významně narůstá vliv Číny

AP.  Zatímco nová americká administrativa hledá svůj postoj ke stále významnější Číně, čínský vliv v klíčové zemi jižní Asie Pákistánu narůstá. Píše o tom agentura AP.

Do roku 2030 přislíbila Pákistánu celkem 46 miliard investic do energetiky, infrastruktury a průmyslu. Tento obnos by měl pomoci proměnit celou ekonomiku Pákistánu.

Na druhou stranu Washington v poslední době ztratil víru v to, že by mohl mít na Pákistán větší vliv. Mnoho amerických politiků vidí zemi jako útočiště teroristů, kde americké investice v hodnotě 30 miliard dolarů po 9/11 výrazněji nepomohly. Pokles zájmu se datuje podle AP už po roce 2011, kdy americké komando v zemi zlikvidovalo Usamu bin Ladina. USA omezily svojí vojenskou přítomnost v sousedním Afganistánu.

Díky drastickým škrtům navrhovaným nyní prezidentem Trumpem ohledně amerického rozpočtu na diplomacii a zahraniční pomoc, bude americká pozice v Pákistánu a v regionu nejspíš dál klesat.

Na druhou stranu nový prezident sliboval Američanům ochranu před extrémismem, což by mělo zájem o Pákistán zvyšovat a neumožní mu zemi zcela ignorovat.

Čínský zájem není od toho amerického tak odlišný. Také ona má zájem na potlačení místních islamistických militantních skupin, které jsou populární mezi čínskými Ujgury, muslimským národem, který žije v severozápadní Číně. Vedle toho se Čína zajímá o Pákistán s jeho přístupem k Indickému oceánu také strategicky. Vedle toho se také posilují vojenské vazby mezi Čínou a Pákistánem.

Většina investic půjde do modernizace energetického průmyslu, kam vložili čínští soukromí investoři celkem 35 miliard dolarů a dalších 10 miliard dolarů se má investovat do infrastruktury, do železnice a cest nebo do mořského přístavu s hlubokými vodami.

Za zmínku stojí, že pákistánský rival v oblasti Indie se v poslední době naopak více sbližuje s Washingtonem. Ani vztahy mezi Indií a Čínou nejsou idylické.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.