Turecký proud, volný obchod a Kosovo, tři hlavní body Putinova jednání v Srbsku

O čem jednal ruský prezident minulý týden v srbském hlavním městě a čím byla jeho návštěva významná.

Vladimir Putin navštívil 17. ledna Srbsko. Během oficiální návštěvy bylo podepsáno více než 20 různých dokumentů o spolupráci v řadě oblastí (například investice, digitální technologie, energetika), proběhlo dvoukolové jednání Vladimira Putina a srbského lídra Aleksandara Vučiće a ruský prezident navštívil největší pravoslavný chrám na světě, chrám svatého Savy.

Původně se návštěva měla konat už na podzim minulého roku, ale nakonec byla odložena – na obsahovou přípravu jednání bylo potřeba víc času. Nynější jednání mezi Ruskem a Srbskem se zaměřilo na infrastrukturní projekty, energetiku, zbrojní průmysl, zemědělství a turismus. Hlavní momenty jednání shrnuje informační web Politcom.ru následovně:

Rusko a Srbsko vedou rozhovory o ruských investicích do plynovodu Turecký proud, jehož vedlejší větev by měla vést přes území Srbska, ruská strana je podle Putina připravena investovat do ní značné zdroje. Srbsko má na projektu zájem. Vučić nedávno v jednom z rozhovorů řekl, že ruský zemní plyn je nejlevnější a větev plynovodu z Bulharska do Srbska je hospodářsky racionální.

Obě země mají během roku 2019 podepsat dohodu o volném obchodu mezi Srbskem a Eurasijskou ekonomickou unií. Dohoda by měla zvýšit obchodní obrat mezi oběma partnery.

Tématem jednání bylo také Kosovo. Zde se projevují odlišné názory, i když srbská strana opakovaně vyjadřuje vděčnost Rusku za podporu v této otázce. Jde o to, že Vučić je zastáncem nového určení hranic mezi Kosovem a Srbskem jako součásti normalizace vztahů, Moskva se k tomu ale staví kriticky – předpokládá možnost posílení vlivu NATO na Kosovo i Srbsko.

Návštěva prezidenta Ruské federace v Srbsku byla tradičně spojena s vysokými očekáváními. Bělehrad počítá s ruskou podporou v případě rezoluce OSN o Kosovu během první poloviny roku 2019 a s perspektivní ekonomickou spoluprací na projektu plynovodu a modernizace železnic. Optimismus bylo cítit i v ulicích Bělehradu, kde se konal na Putinovu počest mítink.

Nicméně, píše dále komentář, plný obrat k Rusku je pro Srbsko nevýhodný. Jeho strategickým cílem je členství v EU. Vučić se snaží lavírovat mezi Ruskem a EU a zatím se mu to daří. V důležitých otázkách má podporu Moskvy, ale zachovává pro zemi možnost vstupu do EU.

Pro Rusko měla Putinova návštěva v Srbsku symbolický dopad: pro Kreml je důležité ukázat, že Rusko není osamoceno a že stále má v Evropě spojence, který je ochoten je podpořit. Srbsko se protiruských sankcí neúčastní. Vučić návštěvu ruského prezidenta využil nejen k ekonomické spolupráci, ale i jako nátlak na EU a USA, které podporují Kosovo. Kromě toho Vučićovi návštěva posloužila i doma coby znamení podpory, čelí totiž poměrně hlasité opozici a protestům.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Oficiciální stránky prezidenta RF (http://www.kremlin.ru/events/president/news/59693/photos/57503)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.