V Indonésii byl propuštěn politik odsouzený za rouhání

Bývalý jakartský guvernér byl ve vězení skoro dva roky za rouhání proti Koránu.

V Indonésii byl po skoro dvou letech ve vězení propuštěn bývalý guvernér Jakarty Busaki „Ahok“ Tjahaja Purnama, který byl odsouzen za rouhání proti muslimské víře, resp. Koránu, informovala agentura Associated Press. Indonésie je většinově muslimskou zemí a Purnama, který byl politickým spojencem současného prezidenta země Joko Widoda, je křesťan. V roce 2016 se neopatrně vyjádřil během kampaně v tom smyslu, že voliči by se neměli ohlížet na názory jeho konkurenta, který tvrdil, že Korán zakazuje muslimům, aby je vedl křesťan. Tato slova vyvolala největší protesty na ulicích Jakarty za poslední roky.

Purnama byl ve volbách poražen rivalem, který se spojil s protestujícími a následně byl odsouzen v roce 2017 k trestu uvěznění za rouhání proti Koránu. Rozsudek byl kritizován skupinami pro lidská práva, které požadovaly, aby jednoduše zneužitelný zákon o rouhání Indonésie odvolala.

Případ polarizoval také indonéskou politickou scénu a ukázal na to, že zde dochází k protínání náboženství a politiky.

O případu jsme informovali už dříve zde.

Ilustrační obrázek: Autor – Jeromi_Mikhael – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69937529

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.