Telekomunikační firmy stojí při Huawei

Firma má nejpokročilejší zařízení. Operátoři se proto Huawei veřejně zastávají a zároveň se sami snaží chránit se před politickými útoky.

Zakázat čínskou firmu by znamenalo o roky zpozdit zavádění sítě 5G a vytvořit na řadě trhů duopol, informují Financial Times.

USA, Austrálie a Nový Zéland již z bezpečnostních důvodů zakázaly účast Huawei na budování sítě 5G. USA navíc firmu Huawei obviňují ze špionáže a z porušování sankcí.

Vztah firmy Huawei s evropskými zeměmi byl poškozen silným americkým tlakem, a to v době, kdy operátoři přemýšlejí o zavedení sítě 5G.

Financial Times ukazují na grafu, že Huawei v infrastruktuře mobilních telefonů dosáhla největšího podílu na trhu, podle údajů z roku 2017 předběhla Ericsson i Nokii.

Zákaz firmy Huawei by vedl ke zpoždění při zavádění sítí 5G o celé roky, operátoři by měli obrovské náklady. Neměli by možnost s přijatelnými náklady upgradeovat současnou síť 4G a museli by hledat jiné dodavatele. Telekomunikační firmy také vyjadřují obavy, že zákaz Huawei by na řadě trhů vedl ke vzniku duopolu Nokie a Ericssonu.

Huawei i další čínská firma ZTE pomáhaly srazit ceny. Huawei už dnes není nejlevnější na trhu, velké investice do oblasti výzkumu a vývoje ale zajišťují, že její zařízení jsou technologicky nejpokročilejší, píší FT.

Operátoři se proto Huawei veřejně zastávají, zároveň se ale chtějí chránit před politickými útoky. Například Vodafone, který patří k největším klientům Huawei, pozastavil instalaci nových zařízení do sítí ve Španělsku a ve východní Evropě.

Nick Read, šéf Vodafone, který je proti zákazu používání Huawei, tvrdí, že telekomunikační firmy musejí vše probrat s vládami a tajnými službami a „dát na stůl fakta“.

Jiní operátoři si stěžují, že zákon, podle kterého čínské firmy mají spolupracovat s čínskými tajnými službami, ignoruje vlastní bezpečnostní opatření operátorů.

Další zdroj pro FT uvedl, že Rusové prozkoumávali zařízení Huawei velmi důkladně, zřejmě mnohem důkladněji než Američané, a žádná „zadní vrátka“ ani nic podobného nenašli.

Zástupci firmy British Telecom tvrdí, že budou Huawei používat i nadále mimo jiné proto, že britská tajná služba GCHQ zařízení zkontrolovala a dovolila je používat.

Rizika pro Evropu jsou obrovská, protože zákazem Huawei bude zaostávat – nejen za USA, ale i za Čínou a velkou částí Asie. Ani řada zemí v Africe či na Blízkém východě s instalací zařízení Huawei nedělá problémy.

Boris Nemsic, konzultant firmy Delta, uvedl: „Huawei odvedla skvělou v práci. V Evropě můžeme jen závidět. Takových dvacet či třicet let jsme před nimi měli náskok, ale sami jsme si to pokazili. Průmysl potřebuje Huawei, aby vykompenzovala Nokii a Ericsson. Bylo by to velké omezení Huawei vyloučit.“

Ilustrační obrázek: Autor – Olaf Kosinsky – Own work, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39128259

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.