Výnosy z německých dluhopisů už jsou zase v záporu

Záporné výnosy jsou způsobeny horším ekonomickým výhledem i nadále uvolněnou monetární politikou.

Poprvé od roku 2016 spadl do záporu výnos z klíčového cenného papíru – z německých státních desetiletých dluhopisů. Investoři mají o tyto dluhopisy zájem jako o kategorii „safe haven“ vzhledem k zhoršujícímu se vývoji ekonomiky. Rostoucí poptávka po tomto bezpečném aktivu stlačila výnosy zase pod nulu.

Krátkodobé německé dluhopisy měly výnosy v záporu déle, ale u desetiletého papíru se jedná o změnu. Záporný výnos znamená, že investoři – pokud drží dluhopis do jeho splatnosti – zaznamenají nominálně ztrátu.

I americké cenné papíry střednědobého horizontu zaznamenaly pokles výnosů, byly nejnižší od ledna minulého roku.

Pokles výnosů je třeba vnímat v kontextu špatných zpráv přicházejících z německého zpracovatelského průmyslu, ale také z Francie. Eurozóna zaznamenala pokles zpracovatelského průmyslu a nejhorší údaje za posledních pět let.

Navíc se vše odehrává v kontextu mírnější monetární politiky, jak ukazují zprávy z USA i Číny. Například americký FED už dal najevo, že tento rok nejspíš zvyšovat úrokové sazby nebude.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.