Americký FED: Bez trvalých intervencí bude zle

Americká centrální banka reagovala na hospodářskou nejistotu a zastavila navyšování úrokových sazeb.

Americký FED, centrální banka Spojených států,  přerušil cestu k normalizaci měnové politiky. Finanční systém už zřejmě nedokáže zvládnout rostoucí úrokové sazby. Nastaly těžké časy, píší Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Ekonomické vyhlídky vypadají nejistě, proto americká centrální banka zastavila postupné navyšování úrokových sazeb. Jak již signalizoval guvernér Jerome Powell, další zvýšení sazeb je možné očekávat nejdříve v roce 2020.

Hlavní sazba je nyní v rozmezí 2,25–2,5 %, tedy v takovém, které ekonomiku ani nebrzdí ani neposiluje. Je potřeba být proto trpělivý, říká Powell.

Takovéto rozhodnutí má ovšem silné dopady. Přiznává se tím, že nelze vyloučit další recesi. A hlavně se tím ukazuje, tvrdí DWN, že finanční systém už nedokáže existovat bez trvalých zásahů centrálních bank.

To vše se děje v době, kdy se americkému hospodářství údajně daří. Jenže konjunktura je dána dluhy, píše DWN. Jedná se především o nárůst nového dluhu u amerických firem. To se odráží na velkém přílivu likvidity do finančního systému.

Ještě v prosinci to ale viděl americký FED jinak. Avizoval pro rok 2019 hned dvojí navýšení sazeb. Nyní ale byla normalizace monetární politiky odpískána. A někteří analytici již počítají s tím, že se brzy zase přejde k uvolnění měnové politiky.

FED se také snaží zmenšit si svou bilanci, která kvůli operacím typu kvantitativního uvolňování dosti nakynula. Do konce roku 2019 by měla tvořit asi 17 % HDP, přičemž před finanční krizí to ovšem bylo asi 6 % HDP.

Očekávané zpomalení ekonomiky znamená, že FED musí být obezřetný. Jako hlavní rizika popsal Powell obchodní spor s Čínou a také Brexit. Goldman Sachs očekává v prvním čtvrtletí nárůst americké ekonomiky jen o 0,6 %. Ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku to přitom bylo 2,6 %. Zdá se, že centrální bankéři chtějí posečkat a podívat se, jak se bude vyvíjet míra rizik.

Na druhé straně Atlantiku ECB zhoršila růstovou prognózu a dál posunula možný odchod o záporných úrokových sazeb. Tím i ECB ukázala, že nemůže odejít z trvalé manipulace finančních trhů, tvrdí DWN.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.