Trumpovi spojenci oživují studenou válku

Strategie zadržování okopírované z doby studené války jen akcelerují vznik sinocentrického světa. Studenoválečnické odkazy posilují čínskou propagandu.

Spojené státy a Čína jednali ve druhém kole o obchodních vztazích, američtí odborníci na zahraniční politiku však naznačují, že problémy mezi oběma zeměmi se netýkají jenom obchodu, uvádí článek Christophera Scotta pro Asia Times.

Před zhruba dvěma týdny v USA zahájil činnost tým vedený spojenci administrativy Donalda Trumpa a jeho poradci, který nese název Výbor pro bezprostřední nebezpečí: Čína. Tým vyzývá k tvrdé politice, neboť Čínu vidí jako existenční hrozbu.

Iniciativa si vypůjčila název od instituce, která vznikla a ukončila činnost v době studené války. Její účastnici se shodují, že i když obě země dosáhnou dohody v oblasti obchodu, problém přetrvává.

Tento více než jasný odkaz na dobu studené války odráží ve Washingtonu formující se konsensus, že rostoucí moc Číny, a s tím související růst její vojenské moci, připomíná cestu SSSR. V tiskovém vyjádření nového Výboru se hovoří o tom, že podobná instituce pomohla prezidentu Reaganovi porazit totalitní komunistickou vládu, která se snažila „o naše zničení“. A současný Výbor chce totéž učinit pro Donalda Trumpa.

Tón, který z washingtonského Výboru zazníval, posiluje čínské vyprávění o Washingtonu, kde panuje mentalita studené války, míní autor.

Ve vystoupeních členů nového Výboru zazněl například argument, že neshody mezi USA a Čínou v konečném smyslu vycházejí z charakteru komunistického čínského režimu.

Někteří kritici považují podobnou rétoriku za něco, co nahrává čínské vládě. V minulém týdnu označilo čínské ministerstvo obrany mentalitu Pentagonu za „mentalitu studené války“, připomíná článek.

Navzdory signálům z washingtonského establishmentu se mnozí v USA obávají srovnávání současné dynamiky vztahů mezi velmocemi se studenou válkou. Specialistka na čínskou vojenskou modernizaci ve studii z minulého roku argumentovala, že by USA měly přestat využívat ve vztahu k Číně metody zadržování z doby studené války. Podle ní to jen pomáhá čínské propagandě. USA by měly pochopit čínské ambice jako výzvu, která překračuje horizonty studené války, a to jak složitostí, tak i důsledky. Zaměřit se jenom na zadržení čínského ekonomického vzestupu a expanze vlivu povede podle autorky jenom k urychlení vzniku sinocentrického světa.

S ohledem na to, co zaznělo na jednání amerického Výboru pro bezprostřední nebezpečí: Čína, je už pozdě se takovému důsledku vyhnout.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.