Extrémní počasí se v roce 2018 dotklo 62 milionů lidí

Extrémy zahrnují bouře, záplavy a povodně a také sucho. OSN vyzývá politiky k plánu na snížení emisí.

Světová meteorologická organizace oznámila, že v roce 2018 se extrémní počasí dotklo celkem 62 milionů lidí a vedlo k tomu, že 2 miliony lidí se v jeho důsledku musely přesídlit. Podle zprávy organizace je Země o jeden stupeň teplejší ve srovnání se stavem před začátkem průmyslové éry. Světoví politici se snaží o snížení oteplení planety o dva stupně.

Emise ze spalování materiálů, jako je uhlí, benzín a diesel k výrobě elektrické energie nebo k dopravě, přispívají k oteplování, které se projevuje intenzivnějšími bouřemi, záplavami a suchem. Podle generálního tajemníka Světové meteorologické organizace (SMO) Petteriho Taalase je nárůst katastrof spojen s klimatickou změnou. Od roku 1998 se extrémní počasí dotklo celkově 4,5 miliard lidí na planetě.

Podle zprávy byly poslední čtyři roky vůbec nejteplejšími. Rekord se také týká přirozeného chlazení Tichého oceánu, které se označuje jako La Nina, která měla v roce 2018 nejvyšší teplotu. La Nina má přitom vliv na charakter počasí všude ve světě.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres už v září minulého roku volal po tom, aby politici přišli s plánem, jak redukovat emise. „Říkám lídrům, nechoďte s projevem, přijďte s plánem,“ řekl Guterres, který také zdůrazňuje, že změna klimatu je otázka bezpečnostní a otázka zdraví.

Konkrétně zpráva SMO dále mluví o tom, že

  • Záplavy ovlivnily 35 milionů lidí.
  • Sucho udeřilo na dalších 9 milionů lidí, což přispívá k nedostatku potravin.
  • Teplota oceánů je rekordní, jsou více kyselé a ztrácejí kyslík.
  • Až na určité výjimky dochází k tání ledovců a led v polárních oceánech se zmenšuje.
  • Úroveň oxidu uhličitého je rekordně vysoká, což je velký problém. Tento typ oxidu zůstává v ovzduší stovky let.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.