USA zavádějí další sankce vůči Venezuele

Viceprezident Mike Pence také prohlásil, že je na čase “osvobodit Venezuelu od Kuby”. Kubánské lídry označil za “skutečné imperialisty” západní hemisféry.

Viceprezident USA Mike Pence v sobotním projevu oznámil, že USA posílí ekonomické sankce proti ropnému sektoru Venezuely. USA se ale také zaměří na Kubu, která pomáhá režimu prezidenta Nicolase Madura čelit současnému tlaku. Pencův projev byl pronesen v texaském Houstonu, kde žije vedle Floridy největší skupina emigrantů z Venezuely ve Spojených státech.

Pence zdůraznil, že Spojené státy budou dál pokračovat v diplomatickém a ekonomickém tlaku, který by ve Venezuele vedl k „mírovému přechodu k demokracii“. Vývozy ropy nazval potom zdrojem života pro „zkorumpovaný režim“.

Spojené státy a další západní země považují zvolení Madura v roce 2018 za nelegitimní a uznaly tak lídra venezuelské opozice Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta země.

Ministerstvo financí USA záhy po projevu viceprezidenta zveřejnilo nové sankce vůči 34 lodím, které patří státní ropné společnosti ve Venezuele PDSVA. Lodě vyvážely venezuelskou ropu do zahraničí. Už v únoru a březnu USA uvalily sankce na lodní společnosti dovážející ropu z Venezuely na Kubu.

Pence v projevu označil kubánské lídry za „skutečné imperialisty“ západní hemisféry. „Nastal čas Venezuelu osvobodit od Kuby,“ prohlásil Pence dále. Jak Reuters mimo jiné uvádí, pro mnohé z venezuelské emigrantské komunity nebyly nové sankce dostatečně tvrdé.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.