Rusko musí zpátky, říká šéf Rady Evropy

Generální tajemník organizace Torbjorn Jagland říká, že Rusko by mělo dostat zpět svá hlasovací práva v Radě Evropy.

Generální tajemník Rady Evropy varuje před další dělící linií v Evropě. Navzdory pokračujícímu konfliktu na Ukrajině by se Rusku měla vrátit hlasovací práva, apeluje Jagland.

Rusko na protest proti odebrání hlasovacích práv přestalo organizaci platit poplatky. Rozhodujícím měsícem bude červen, kdy to budou již dva roky, co Rusko příspěvky neplatí. Následně může být země z organizace dokonce vyloučena.

Jagland říká, že právě Rada Evropy je jediný orgán, v němž je Rusko právně vázáno k Evropě. Pokud už Rusko nebude členem, pak „uvidíme jinou Evropu, novou rozdělující čáru“, varuje Jagland.

Jeho apel ovšem rozčílí Ukrajinu, která považuje jakoukoliv snahu o „zpětné zařazení“ Ruska za de facto podporu anexe Krymu i dění na východní Ukrajině. Ukrajinský zástupce kritizuje postoj „ztratíme Rusko, když se nepřizpůsobíme jeho požadavkům“, který podle něj Rusko zvýhodňuje a vyvolává strach mezi ostatními zeměmi.

Soud, konvence a Rada Evropy jsou důležitými pilíři evropské demokracie, píší Financial Times. Jagland, který končí druhé období v pozici generálního tajemníka, se obává, že pokud Rusko zcela odejde, sníží se legitimita organizace.

Podle Jaglanda by tratili hlavně ruští občané, kteří by se už nemohli obracet na soud v případech (ne)dodržování lidských práv.

Jagland, bývalý norský premiér, uvedl, že cítí velkou solidaritu s Ukrajinou, ale nemyslí si, že by na tom Ukrajina byla lépe, kdyby Rusko z Rady Evropy odešlo. Generální tajemník uvádí, že anexe Krymu byla odsouzena, ale že není na Radě Evropy, aby tento problém řešila. Mandátem Rady Evropy jsou lidská práva a ruští občané mají právo se jich dovolávat.

Ruský parlament nicméně schválil zákon, který vládě povoluje neuznávat rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, zatím však takový případ nestal.

Rusko těžko vrátí Krym, přiznává Jagland, ale mohlo by se vrátit do Rady Evropy, což by obnovilo i možnost vstupu komisařů pro lidská práva do Ruska.

Ilustrační foto: Autor – Adrian Grycuk – Own work, CC BY-SA 3.0 pl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36038403

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.