Pompeo chce posílit tlak na Venezuelu při diplomatickém turné po regionu

Spojené státy chtějí od spojenců v protimadurovské koalici více konkrétních kroků, čtěte sankce.

Američtí představitelé předpokládají už celé měsíce, že obležený venezuelský prezident Nicolas Maduro se brzy vzdá moci a podvolí se tak tíze ekonomických sankcí a koalici více než 50 zemí světa, která ho vyzývá k odchodu.

Zatím to ale nefungovalo. Přes sankce se Maduro u moci drží s pomocí Ruska, Číny a Kuby, píše agentura Associated Press. „Pokračujeme v tlaku,“ řekl ve středu na zasedání senátního výboru ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Podle ministra se USA snaží o to, aby členové dosavadní koalice 54 zemí, které uznaly opozičního lídra Juana Guiadóa za prozatímního prezidenta, zavedly vůči Venezuela další sankce.

Pompeo se ve čtvrtek s tímto vzkazem vydal na cestu do Chile, Paraguaye, Peru a Kolumbie. Všechny čtyři země jsou členy Limské skupiny, která podporuje venezuelskou opozici. Ministr zahraničí po nich nyní bude chtít další kroky, které by Madura dotlačily k odchodu.

Země Limské skupiny přijaly tisíce uprchlíků z Venezuely a odsoudily Madurovu politiku ve svých vyjádřeních. Nic víc ale zatím neučinily, hodnotí situaci Benjamin Gedan z Wilsonova centra ve Washingtonu. Sankcemi sice Limská skupina hrozila, ale zatím je vůči Caracasu nezavedla.

Spojené státy a další země koalice nevidí Madura jako legitimního prezidenta země a tvrdí, že volby neproběhly v pořádku. Ovšem Rusko, Kuba a Čína mají s Venezuelou silné ekonomické a politické vazby, a mnoho zemí světa se rozhodlo zůstat mimo tyto spory. Ve středu viceprezident Mike Pence selhal při americkém pokusu o to, aby Rada bezpečnosti OSN uznala Guaidóa za prezidenta Venezuely. Pence řekl, že administrativa prezidenta Trumpa je rozhodnuta Madura odstranit. USA preferují diplomatické a ekonomické prostředky, ale Pence také dodal s ohledem na možnost vojenského zásahu, že „na stole jsou všechny možnosti“.

Bez ohledu na to je ale smyslem Pompeovy cesty do čtyř zemí jižní Ameriky diplomacie. Například do Paraguaye přijede americký šéfdiplomat poprvé od roku 1965. V plánu je také návštěva hranice Kolumbie a Venezuely, kde zůstala zablokována humanitární pomoc USA – Madurova vláda ji odmítla.

V soukromých rozhovorech američtí představitelé přiznávají frustraci z toho, jak pomalu se jejich snaha sesadit Madura prosazuje. Také se nedaří rozšířit protimadurovskou koalici zemí – například se USA nepovedlo dostat na palubu země jako Itálie, Řecko nebo Turecko. Také sousední Mexiko se nechce k USA v této věci přidat a je na straně podporovatelů Madura, jako jsou Kuba, Nikaragua a Bolívie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.