Šéf Intesy Sanpaolo: za naše problémy může EU

Šéf italské banky Intesa Carlo Messina viní Evropskou centrální banku z problémů.

Intesa Sanpaolo je největší italská banka. Její ředitel Messina už varoval Evropskou centrální banku, aby zmírnila tlak na italské banky.

Financial Times informují, že italští bankéři nejsou ve snadné situaci. Z jedné strany na ně regulatorně tlačí EU, z druhé pak jsou pod domácím tlakem, neboť vztek vůči nim pohání populistickou vlnu.

Intesa patří k obřím bankám i v evropském měřítku. Messina uvedl, že to na fúzi s jinou bankou nevypadá, protože výběr není moc velký a takováto akce by moc výhody nepřinesla.

Jinou pozici má rival – milánská banka UniCredit. Ta údajně usiluje o fúzi se Société Générale nebo s německou Commerzbank.

Italské banky se ocitly přímo ve středu boje mezi Itálií a EU. Nejde jen o vysoký podíl úvěrů v selhání. Investoři i EU se obávají onoho bludného propojení mezi bankami a suverénem (vládou), protože vlády zachraňují bankovní sektor, a naopak banky zase drží vládní dluhopisy.

Intesa postupuje ve snižování podílu úvěrů v selhání, na konci roku 2017 jich měla dokonce 25,5 mld. euro.

Messina také uvedl k italské situaci, že aktuální čísla ukazují, že podíl Italů žijících v absolutní chudobě se zvýšil na 7 % a že vládě má pravdu, když ze sociální otázky dělá svou prioritu.

Messinova kritika ostře směřuje proti EU. Nadměrně přísné cíle ECB byly podle něj chybou a to i ze sociálního hlediska. Itálie má vztek kvůli rozhodnutí o narušení hospodářské soutěže, konkrétně u tématu státní pomoci. Soud totiž aktuálně uvedl, že byla chyba považovat systém záruky vkladů za státní pomoc. Toto rozhodnutí poškodilo italské střadatele a problém se rozšířil do dalších bank, Monte dei Paschi – celá tato kauza vyvolala obrovský vztek obyvatel na banky.

Messina se znovu postavil za současnou vládu, když rozhodla, že vrátí peníze malým investorům, kteří o ně přišli v bankovní krizi. EU se musí naučit toto akceptovat, řekl Messina.

Messina také očekává, že italská ekonomika se zvedne po volbách do Evropského parlamentu. Šéf Intesy se nicméně domnívá, že je potřeba snížit dluh země a také využít úspor italských domácností. Prezidenta Sergia Mattarellu chápe pozitivně jako „stabilizující faktor“.

Ilustrační foto: Autor – Pava – CC BY-SA 3.0 it, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18689882

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.