Ruské pasy pro rebely? Moskva zvedla sázky ve volebním klání na Ukrajině

Rusko zvýšilo tlak na ukrajinského prezidenta Porošenka i jeho soupeře ohledně řešení konfliktu na východě Ukrajiny.

Rusko by mohlo vydat ruské pasy pro občany dvou regionů východní Ukrajiny, které se ocitají mimo kontrolu Kyjeva. Krok by mohl zvýšit napětí v regionu, informovala agentura Bloomberg. Podle slov ruského senátora Andreje Klimova jsou mechanismy vydávání pasů připravené, čeká se ale na rozhodnutí Vladimira Putina.

Putin by mohl nařízení podepsat krátce po skončení druhého kola prezidentských voleb na Ukrajině, které proběhne v neděli. Ruská federace by pak z „humanitárních důvodů“ zjednodušila proces získání ruského občanství. Konstantin Zatulin, který je prvním místopředsedou zahraničního výboru ruské Dumy, si myslí, že k tomu mělo dojít už dávno. Podobně se vyjádřil také konzultant Kremlu k ukrajinské otázce Alexej Česnakov, který to vidí jako nevyhnutelný krok.

Tento krok ale zvýší konfrontaci mezi Ruskem a Ukrajinou, která opakovaně viní Putina, že na Ukrajinu posílá vojáky a zbraně, které podporují zdejší separatisty. Válka na východě země stála v posledních pěti letech životy 13 tisíc lidí. Kreml odmítá, že by se konfliktu ruské jednotky účastnily.

Podle únorového varování OSN existuje riziko eskalace konfliktu na východě Ukrajiny, přestože v poslední době se jednalo o konflikt s nízkou intenzitou. Rusko by tak zopakovalo scénář z minulosti, kdy udělilo občanství obyvatelům dvou regionů, které se oddělily od Gruzie. V Abcházii a Jižní Osetii tak měly tisíce lidí ruské občanství už před rokem 2008, kdy proběhla krátká válka mezi Ruskem a Gruzií.

Návrh může být spojen se zvýšením tlaku na prezidenta Petra Porošenka v právě probíhající volební kampani. Porošenko totiž postavil svoji kampaň na boji s Putinem, zatímco jeho soupeř Volodymyr Zelenskij je méně kritický, oba politici však mají pro krizi podobná řešení.

Má jít o signál pro oba kandidáty, aby východoukrajinským regionům otevřeli dveře zpátky na Ukrajinu, aby objevili jinou perspektivu, míní senátor Oleg Morozov.

Dekret by mohl být podle poslance Dumy Leonida Kalašnikova podepsán hned po volbách, pokud nebude rozhodnuto, že bude lepší vyčkat kroků nově zvoleného ukrajinského prezidenta v řešení konfliktu.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.