Maduro vyzval armádu, aby se připravila na vojenskou akci USA

Venezuelský prezident vyzval k připravenosti bránit zemi před americkým impériem, zatímco opozice protestovala před kasárnami.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro v sobotu vyzval armádu, aby se připravila na obranu vlasti proti možným americkým vojenským krokům. Prezident se objevil na demonstraci doprovázen vojáky, aby zdůraznil jednotu ve venezuelské armádě.

Došlo k tomu krátce poté, co se lídr venezuelské opozice a řadou zemí uznaný prozatímní prezident Juana Guaidó pokusil vojáky obrátit proti Madurově režimu vyvoláním povstání. Tento pokus skončil tím, že 25 rebelů z řad vojáků skončilo na brazilské ambasádě v Caracasu. Následovaly pouliční boje mezi podporovateli opozice a vládními silami, což vedlo k zabití čtyř lidí a zranění stovek dalších.

Také zastánci prozatímního prezidenta Guiadóa v sobotu protestovali, Guiadó je vyzval k mírným protestům před vojenskými kasárnami.

Madura naopak vyzval vojáky k připravenosti bránit Venezuelu před USA a řekl, že od vojáků vyžaduje „aktivní loajalitu“. Manifestaci doprovodila nehoda – pád vojenského vrtulníku, který směřoval na Madurovu akci. V důsledku nehody zemřelo sedm venezuelských vojáků, mezi nimi i dva majoři a dva podplukovníci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.