Evropská centrální banka: Obchodní válka poškodí více Spojené státy

Nový výzkum tvrdí, že pokud USA budou pokračovat v protekcionistické politice a navýší cla o 10 % a druhá země provede odvetu, více zasažena bude americká ekonomika.

Financial Times informují o studii Evropské centrální banky, která dochází k závěru, že další eskalace může srazit 2 % amerického HDP.

ECB došla ve svém zkoumání k závěru, že pokud USA budou pokračovat v protekcionistické politice a navýší cla o 10 % a druhá země provede odvetu, více zasažena bude americká ekonomika. Ať už tou druhou zemí bude Čína, nebo EU.

Výzkum přímo bere v úvahu to, že EU se může dostat do sporu s USA, který je prozatím omezen na Čínu. Trump totiž opět začal vyhrožovat, že uvalí clo na evropské zboží až za 11 mld. dolarů. Trumpovi se nelíbí rozhodnutí WTO týkající se dotací pro firmu Airbus. EU okamžitě pohrozila odvetou.

Toto nové napětí může zničit příměří, kterého dosáhl předseda Evropské komise při návštěvě Trumpa minulý rok.

Ve výzkumu ECB se tvrdí, že jak tarifní, tak netarifní překážky vedou ke zvýšené poptávce po domácím zboží, ale tento přínos je více než vynulován navýšením cen a také snížením exportu. HDP v eurozóně by se nezměnilo, v Číně by prý dokonce došlo k navýšení kvůli procesu změny obchodních toků. V dlouhodobém horizontu by pak ztráty zaznamenaly všechny tři země, i když USA by byly zasaženy více.

MMF to ovšem vidí jinak. Tvrdí, že v obchodním sporu by USA ztratily 0,6 % HDP, kdežto Čína dokonce 1,5 %.

Guvernér ECB varoval před napětím, které negativně dopadá na důvěru podnikatelů, ale také s jasným odkazem na Trumpa uvedl, že „mezi slovy a činy je dost velký rozdíl“.

Klima nejistoty a slabší světové poptávky poškozuje zejména Německo a jeho export. Německo proto letos snížilo svůj odhad růstu z 1 % na 0,5 %. Pro Německo je samozřejmě největším strašákem, kdyby USA zavedly cla na automobily.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.