USA shromažďují jednotky na Blízkém východě

Během uplynulého týdne se zvýšilo už existující napětí mezi USA a Íránem. Přesuny americké armády, odstoupení od částí jaderné dohody a nové sankce vystihují současné stav vztahů, které ovlivňují celý region.

Pentagon tvrdí, že Írán je odhodlán k ofenzivní akci, a proto v oblasti Blízkého východu umisťuje obranný systém Patriot. USA také do oblasti vysílají USS Arlington, přesunují tedy do oblasti letadlovou loď.

Tento týden se napětí mezi Íránem a USA ještě vyostřilo. Když Írán oznámil, že přestane dodržovat určité části jaderné dohody (kterou předtím dodržoval ve vazbě na evropské signatáře dohody), USA zareagovaly novými sankcemi na železo, ocel, hliník a měď.

John Bolton, bezpečnostní poradce americké vlády, si pochvaloval vyslání letadlové lodi a bombardérů, aby bylo íránskému režimu jasné, že jakékoliv narušení amerických zájmů se setká s nelítostnou silou.

Ministr zahraničí Mike Pompeo i John Bolton informovali o tom, že Írán se chystá k „ofenzivní akci“ a že USA musejí být připravené. Pompeo zrušil naplánovanou schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a místo toho odcestoval narychlo do Iráku.

USA masivně stupňují tlak na Írán. Rozhodly se snížit exporty ropy Íránu na nulu tím, že ukončily výjimky pro jednotlivé země. Dále pak označily Íránské revoluční gardy za teroristickou organizaci. Je to vůbec poprvé, kdy byla část vlády jiné země označena za teroristy.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.