Kde leží kořeny Farageova úspěchu?

Proč je Nigel Farage s jeho brexitovou stranou v Británii tak úspěšný?

V průzkumech si vede lépe než Labour i než konzervativci. Tím, že budou Britové nakonec volit do Evropského parlamentu, v něm dál posílí populisty, píše Imke Köhlerová pro Tagesschau.

Farage je nesmírně nadaný populista. Ví, jaké techniky fungují, umí pracovat s emocemi, používá silná přirovnání jako třeba, že „země lvů je vedena osly“. A když přijde na dohodu, kterou dojednala Theresa Mayová, pak přímo hovoří o „kapitulaci“.

Farage je brilantní rétor, umí ovládnout rozhovory. A pokud se mu otázky nelíbí, pak používá ověřenou taktiku, hraje oběť, nebo zaútočí. Köhlerová uvádí příklad interview pro BBC. Právě Farage si definoval BBC jako nepřítele. Farage si v Daily Telegraph postěžoval, že „veřejnoprávní kanál si bere peníze a následně ovlivňuje rozhovory svými předsudky. Proč za tohle platit?“

Farage sám sebe definuje jako advokáta lidu. Hovoří o zradě, které se dopustila „politická třída“. Farage se k nim ale sám nepočítá. Do karet mu hraje, že se mnoho Britů cítí frustrovaných.

Ale přesto, proč je Farage tak úspěšný?

Má bezesporu politický instinkt, skvělé komunikační schopnosti, je obklopený anglickou symbolikou. Nemluvě o tom, že jeho strana je nesmírně silná na sociálních sítích. Strana má navíc schopnost získat zdroje a to je v politice také důležité. Farage má „hodně kamarádů“.

Vzhledem k tomu jsou konzervativci v těžké situaci, Köhlerová pro Tagesschau přímo píše, že se nacházejí mezi „panikou a zoufalstvím“. Labour argumentuje prý věcně a varuje před odchodem bez dohody, který ovšem Farage preferuje.

Köhlerová dále uvádí názor Rachel Johnsonové, která tvrdí, že strana Brexitu je programově prázdná. Farage umí získat hromadu hlasů de facto bez obsahu. Jediné téma je Brexit, co se týče politických konceptů, pak žádné nemá.

Populisty jako je Farage je prý možné porazit tím, že se ptáme na jejich koncepty a strategie. Tak se dá zjistit, že obsah chybí a tak se také objeví velké množství rozporů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor –  European Parliament from EU – #Brexit: the time has come for the UK to clarify its position 🇪🇺🇬🇧., CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75960458

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.