Nizozemsko požaduje suspendování bezvízového režimu s Albánií

Požadavek padl týden poté, co Evropská komise doporučila otevřít přístupové rozhovory s Tiranou.

Nizozemsko požaduje pozastavení bezvízového režimu mezi EU a Albánií. Nizozemský parlament už svůj požadavek vůči Evropské komisi, která má celou věc prošetřit, odhlasoval.

Albánie má bezvízový režim se schengenským prostorem EU od roku 2010 a nyní jí hrozí, že o tuto výhodu přijde. Nizozemský parlament odhlasoval dubnový návrh čtyř poslanců na pozastavení bezvízových vztahů s Albánií. Důvodem je nelegální pobyt Albánců v zemi. Těch zde má být šestkrát více, než tvrdí oficiální záznamy.

Představitel Nizozemska v EU Robert de Groot a vláda země se obrátily na Evropskou komisi, aby spolu s členskými zeměmi přistoupila k suspendování bezvízového režimu pro Albánii.

Komise přislíbila prošetření případu s tím, že další kroky budou směřovat k informování Evropské rady a Evropského parlamentu. Věc se prý nedá brát na lehkou váhu. Podle informací z Komise je to poprvé, co se na ni nějaká členská země obrátila s podobným požadavkem.

Evropská komise přitom minulý týden doporučila členským zemím otevřít přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií. Zřejmě nepůjde o jednoduché rozhodnutí, jak indikuje postoj Nizozemska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.