Blíží se soudný den pro OPEC?

Na trhu s ropou bude nyní díky dění v oblasti Perského zálivu velmi horko.

Takový názor vyjádřil Cyril Widdershoven na stránkách specializovaného serveru Oilprice o napětí v Perském zálivu kvůli útokům na tankery.

Neznámý útočník poškodil dva ropné tankery v Ománském zálivu. Region je na hraně výbuchu, píše Widdershoven.

Nejdříve tři lodě nedaleko emirátského přístavu, to bylo minulý měsíc, zřejmě za tím stál Írán. Nyní útok na dva tankery v Ománském zálivu. Tankery naplněné ropou a chemikáliemi byly zasaženy zřejmě torpédem.

Je možné, že za útoky stojí Írán, který to ovšem odmítá, nebo někdo z jeho regionálních spojenců.

Ropný trh je v šoku, píše dramaticky Widdershoven, analytici neočekávali vojenskou eskalaci mezi Íránem a jeho arabskými sousedy. Ceny ropy šly na horu, protože roste riziko regionální konfrontace, přičemž ohrožena může být část dodávek ropy i plynu, které směřují do Asie.

Terč byl tentokrát určen dobře, myslí si ropný analytik. Byly to západní tankery, naplněné i takovým metanolem. Jestliže skutečně udeřila torpéda, pak to znamená už hodně chytrý plán, který by ovšem mohl vyústit ve vojenskou konfrontaci. Je potřeba zjistit, že tanker byl skutečně zasažen dvakrát během tří hodin. Pak by za útokem asi byla ponorka, nebo něco, co se schová před radary. A to vypadá na stát, ne na nějakou „organizaci přátelskou Íránu“. V regionu se pohybuje americká námořní pátá flotila.

Widdershoven upozorňuje, že na trhu s ropou „bude pořádně horko“ a že by analytici měli pozměnit svá tržní očekávání. Trhu bude znovu dominovat geopolitika a mocenské soupeření v regionu Blízkého východu. Hodně se mluví o možnosti oslabení poptávky, ale málokdo se dívá na to, jaké problémy má nabídka vyprodukovat správnou kvalitu a objemy ropy, které trh žádá.

Kde se může konflikt odehrát? Asi to nebude sám Perský záliv, on to může být Ománský záliv spojený s Hormuzem, klíčovým bodem pro dopravu ropy, nebo s Bab el-Mandabem (na jihu Jemenu).

OPEC+ není v souladu, zda prodloužit snížení těžby, ale Írán koná. Je jasné, že to ukazuje na ochotu Íránu navýšit tlak na maximální úroveň.

Pokud se skutečně ukáže, že za útoky stojí Írán, pak jistě bude Rijád i Abú Zábí jednat. Už nyní mají sporů s Íránem více než dost – ohledně strategie OPEC, tržního podílu. Současná situace se může stát i soudným dnem pro samotný ropný kartel. Pokud je Írán sám zodpovědný za útoky, pak se jeho pozice v OPEC zhorší. Nemluvě o tom, že tato situace může být testem vztahu mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, který je tak důležitý pro formát OPEC+.

Geopolitika je zase velice důležitá, poptávka taky nikam nezmizela. Ale hrozby narušení dodávek jsou na stole. Není to americká břidlice, kdo bude dominovat titulkům novin, ale konvenční regionální mocenská politika.

Knižní tipy k tématu:

Nikita Odintsov: Geopolitika ropy, 2018

Anton Zischka: Ropa – Zápas o světovou moc, 2018

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.