V Hongkongu došlo k dalším protestům a zatýkání

Oslavy 22. výročí připojení provincie k Číně doprovázely nové protesty a nová zatčení. Situace vede k napětí mezi Británií a Čínou.

V Hongkongu bylo zatčeno nejméně 12 lidí v první vlně zatýkaní, která je spojena s protivládními protesty v této čínské provincii. Protesty vedly k útoku na zdejší parlament.

Nejméně 11 mužů a jedna žena bylo zatčeno kvůli podezření z toho, že se pokusili narušit oslavy 22. výročí návratu bývalé britské kolonie pod křídla Číny. Policie oznámila, že podezřelí jsou vyšetřováni za zločiny nebo přestupky jako jsou nedovolené ozbrojení, nezákonné shromažďovaní, bránění v policejní práci, přestupek vůči letecké navigaci či za to, že u sebe neměli doklady. Věk podezřelých je mezi 31 až 14 lety.

V minulém měsíci protestující v Hongkongu požadovali, aby byl odvolán zákon, který měl dovolovat vydávat občany provincie do ostatní Číny. Vedlo to k politické krizi širších rozměrů. Protesty se neobešly bez případů policejního násilí.

V pondělí v noci došlo k dalším masivním, ale celkově klidnými protestům, kde se sešlo půl milionu lidí, aby si připomněli výročí 22. let od připojení k Číně. Policie proti protestujícím zasáhla pomocí slzného plynu a zatýkáním, když se někteří z protestujících pokusili na místní parlament vyvěsit koloniální vlajku Hongkongu a snažili se přitom překonat policejní bariéry. Už dřívější protesty v červnu vyvolaly díky použití násilí kritiku policie.

Vedle toho došlo i k dalšímu zatčení dalších pěti osob za to, že jsou podezřelí ze zveřejnění kontaktních informací na policisty. Těm bylo vyhrožováno.

Situace se promítá do diplomatických vztahů mezi Velkou Británií a Čínou. Čínská strana ale obvinila západní země jako celek ze snah se do problémů země vměšovat a způsobit zde „chaos a mizérii“. Londýn si mezitím povolal čínského velvyslance k vysvětlení. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt odmítl vyloučit zavedení sankcí proti Číně v souvislosti s těmito spory. Británie prý vždy staví na první místo principy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.