Evropská komise nezvládla veřejnou diskuzi o dohodě s Mercosurem

Intenzita kritiky dohody ze strany Francie, Irska a Polska ukazuje, že Komise neumí kontroverzní dohodu prodat.

V Bruselu vždycky věděli, že obchodní dohoda EU s jihoamerickým Mercosurem bude kontroverzní. Ovšem intenzita, s jakou dohodu zkritizovaly Francie, Irsko a Polsko, odhalila, že Evropská komise nezvládla usměrnit veřejnou debatu o dohodě, píše Politico.

Dohoda mezi EU a Mercosurem (Brazílie, Argentina, Uruguay a Paraguay) se projednávala 20 let, ale Komise moc času na oslavu jejího uzavření nedostala. Podpis následovala smršť kritiky. Významní politici i zemědělské lobby se shodovali, že dohoda představuje riziko pro evropský zemědělský sektor a potravinové bezpečnostní standardy. Hrozí, že se ji pokusí zablokovat při ratifikaci.

Z Polska zaznělo, že je absurdní, aby výměnou za zvýšený odbyt německých aut byla EU zaplavena levným jídlem, které nemá evropské standardy. Podobně zní i kritika z Francie. Irský premiér Leo Varadkar dokonce řekl, že pro smlouvu nezvedne ruku, protože je v rozporu se zájmy Irska. Ve všech třech zemích proti dohodě s Mercosurem brojí zemědělské lobby. Dohoda ještě vyžaduje ratifikaci v asi 40 evropských parlamentech a souhlas členských vlád EU.

Dohodu ovšem kritizují i jiní, patří mezi ně organizace na ochranu přírody, vědci či poslanci. Upozorňují například, že už jen možnost vyššího odbytu zemědělských produktů v Evropě způsobí rychlejší odlesňování Amazonského pralesa. Přitom v minulém měsíci se intenzita odlesňování v Amazonii zvýšila o 60 %.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová se v sérii tweetů snažila dohodu s Mercosurem obhajovat jako „velkou příležitost“ pro evropské farmáře. Tvrdila v nich například, že na citlivé výrobky dohoda uvalila kvóty a že partneři v Mercosuru se zavázali plnit Pařížskou dohodu o klimatu, a dokonce dodržovat vysoké standardy pro životní prostředí i práva pracovníků, které dohoda obsahuje a zaručuje. Jiný bruselský představitel zase odmítá chápání dohody v tom smyslu, že by zemědělství mělo doplácet na průmysl. Obchodní dohoda je i pro zemědělský sektor Evropské unie údajně výhodná, protože otevře dveře na dříve velmi uzavřený nový trh, výhody zkrátka budou mít všichni.

Veřejná kritika dohody ale ukazuje, že i přes starší zkušenosti – například obchodní dohodu s Kanadou – Evropská komise stále nedokáže podobné obchodní dohody veřejnosti vysvětlit a „prodat“. V případě této dohody je to o to složitější, že Brusel například nemůže přiznat, že kvóty na dovoz hovězího z jižní Ameriky ve výši 99 tisíc tun ročně byly otázkou ústupků, bez nichž by se dohodu s jihoamerickými partnery nepodařilo sjednat ani prosadit. EU přitom v rámci těchto kvót stanovila cla, která konkurenceschopnost jihoamerického hovězího masa na evropském trhu sníží, a samotné kvóty byly v průběhu vyjednávání smlouvy s Irskem, Francií i Polskem projednány.

Na summitu G20 v Ósace, upozorňuje článek, však francouzský prezident Emmanuel Macron obchodní dohodu „v současné fázi“ podpořil jako „dobrou“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.