Budou centrální banky emitovat digitální peníze?

Banka pro mezinárodní platby tvrdí, že trh se vyvíjí velmi rychle a doba emise digitálních měn přijde dříve. 

Hlavní manažer Banky pro mezinárodní platby, která je také známá jako banka pro centrální banky, podporuje digitální měny, informovaly noviny Financial Times. Trh se vyvíjí velmi rychle a doba emise digitálních měn přijde dříve, než si myslíte, říká Carstens.

Na projektu pracuje i švédská centrální banka Riksbank. Princip by spočíval v tom, že by veřejnost měla přímý přístup k penězům centrální banky. Carstens ovšem tvrdil v minulosti, že kryptoměny (jako třeba bitcoin) jsou spekulativní nástroje, které kvůli své volatilitě nemohou sloužit jako peníze.

Návrh Facebooku na vytvoření vlastní měny, libry, ovšem přilákal pozornost i Banky pro mezinárodní platby. Libra by měla být zavěšena na koš měn (neví se zatím jakých) a kryta zatím nespecifikovanými aktivy. Banka tvrdí, že peníze vytvářené technologickými giganty by mohly získat v globálních financích dominantní pozici a představovat zároveň značné riziko pro konkurenci i stabilitu.

Carstens připouští, že není jasné, do jaké míry by byla poptávka po digitální měně. Je možné, že lidé budou používat „elektronické peněženky“. Vývoj platebního systému není v tomto ohledu jasný.

Banka pro mezinárodní platby (BIS) také vyzvala k tomu, aby si vlády počínaly aktivněji ve fiskální a strukturální politice a sejmuly tak příliš velké břímě z politiky monetární. Agresivní monetární politika může pomoci, ale není to pilíř udržitelného růstu. Příliš volná monetární politika vytváří zase velká rizika pro budoucnost.

Carstens také upozorňuje, že ekonomický pokles bude dán především obchodním napětím a monetární politika není zvlášť vhodná k tomu být nástrojem proti takovému problému. Geopolitické obavy jsou doprovázeny Trumpovými výpady jak proti Mario Draghimu (guvernérovi ECB), tak proti Jeromu Powellovi, guvernérovi amerického FEDu. Trump si přeje uvolněnou monetární politiku a nízké úrokové sazby.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.