Trumpovy rasové výpady jsou strategií pro druhé volební období

Poslední rasově laděné výpady Donalda Trumpa nezazněly omylem, jedná se o volební strategii.

Edward Luce pro Financial Times vysvětluje, že Donald Trump se snaží demokraty spojit se skupinou nebílých radikálních členek Kongresu.

Na první pohled, píše Luce, vypadají poslední Trumpovy rasové výpady, destruktivně. Americká ekonomika roste a Trump by měl mít zájem, aby jeho voličská báze byla širší a nejen bílá. Ne každý běloch si přeje občanskou válku. Kupodivu, Trump dělá přesný opak. Říkat demokratům, kteří se notabene narodili v USA, aby se vrátili do zemí, odkud přišli, je moc i na trumpovské standardy. Nejprve se zaměřil na imigranty z Mexika a muslimských zemí a označil je za bezpečnostní hrozbu. A teď tu jsou nebílí občané, kteří mají jiný názor a pro něj jsou ne-Američané.

Pro Trumpa prostě platí, že kdo je bílý, je Američan. A ostatní se mohou připojit jen tehdy, když sdílí jeho názory na to, co je být Američanem. To je učebnicový rasismus, píše Luce.

Ale v této odpornosti je metoda. Trompovým cílem je, aby se demokraté museli shluknout za oněmi čtyřmi nebílými kongresmankami, jejichž radikalismus není v jádru USA oblíben. Většina Američanů nejsou socialisti a nebudou nadšení z programu Green New Deal, píše Luce. Trump chce, aby demokraté tyto radikální ideje podporovali. Čím víc se pustí do takové Alexandrie Ocasio-Cortezové, tím víc mu pomohou média a tím blíž je druhé období v úřadu prezidenta.

Jenže je těžké si představit, jak by Amerika mohla přežít (tedy v současné podobě) s prezidentem s takovými rasistickými názory. Republikáni, kdysi strana Abrahama Lincolna, jsou dnes na straně evropských pravicových stran. Republikáni se tak ovšem mění „shora“. Jedna věc je útočit na normy z okraje, ale něco jiného je to z místa hlavního řidiče, píše Luce.

Domnívá se, že celá strana se spojí za Trumpem. Průzkumy ukazují, že má vysokou popularitu ve straně, ještě vyšší, než měl Ronald Reagan ve svém zlatém období. Je to jeho strana. A druhý bod jeho taktiky je, že demokraté se stanou rasovou antitezí republikánů. V příštích volbách půjde o rozdělení na “bílí proti nebílým”, tvrdí Luce. 70 % elektorátu jsou bílí, dvě třetiny z toho stačí, aby Trump znovu vyhrál. Říká se, že nikdy není třeba rušit nepřítele, když dělá chybu. V minulých týdnech se demokraté rozhádali, Nancy Pelosiová, které je už 79 let, na straně jedné, na druhé pak mladí radikálové, takové Ocasio-Cortezové je jen 29.

Trump se snaží dostat demokraty do koutku „extrémistů“. Takto Trump uvažuje. Je to ne-americké a nebezpečné. Ale vůbec to neznamená, že mu to nevyjde, píše Luce.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.