Německo směřuje ke zdražení masa

Vládní strany CDU a SPD spolu se Zelenými podporují zvýšení cen masa v Německu.

Die Welt píše o tom, že CDU, sociální demokraté a Zelení jsou pro zdražení masa. Německý svaz ochránců zvířat tvrdí, že je potřeba zlepšit podmínky pro život zvířat, maso má být dražší.

CDU návrh vítá, sociální demokraté a Zelení navrhují, aby se u masa zvýšila DPH.

Předseda svazu ochránců zvířat uvedl, že kromě daně na CO2 je potřeba také daň z masa. S těmito příjmy bude možné přestavět chovy. Daň by ovšem mohla spadat i na mléko a vejce.

Politik CDU tvrdí, že daň může být konstruktivním návrhem. Je potřeba změnit způsob, jakým jsou v Německu chována zvířata. Udržitelný chov je velká investice v řádu miliard, kterou zemědělci sami nemohou nést. Přirovnal náklady k rozvoji železnice. Zástupce sociální demokracie nechce zvláštní daň, ale navýšení DPH. Náklady ale nesmí nést jen spotřebitelé, ale i producenti masa a maloobchody. V budoucnu by se měla zemědělská podpora vyplácet jen těm podnikům, které se chovají v souladu s přírodou a ochranou klimatu.

I Zelení vidí řešení v navýšení DPH. Je potřeba také uvést, že na maso v Německu připadá DPH ve výši 7 %, kdežto na rostlinné mléko 19 %. Náklady na změnu chovu zvířat se odhadují na tři až pět miliard eur. Jedním z cílů je upravit chov zvířat tak, aby byly negativní následky na klima co nejmenší.

Proti zdražení masa se ale vyjádřila politička Levice. Tvrdí, že by daň postihla i sociálně slabé. Podle ní je to otázka zákonných opatření a podpůrné politiky, která se obejde bez daní. Proti daním je i zástupce liberální FDP. Tvrdí, že tímto opatřením se nezlepší životní podmínky zvířat, jen německé produkty zdraží a budou vytlačeny z trhu. Zákazníci budou pak sahat po levnějších produktech ze zahraničí. Také zástupce AfD je proti dani, chce mít značku o dobrých podmínkách chovu zvířat.

Zemědělský expert Greenpeace tvrdí, že hlavní úkol je u zemědělců. On preferuje zvláštní dávku na jatkách. Ti, kteří by provozovali ekologické chovy, by mohly dostat za kilo masa více peněz.

Zemědělská expertka ze Svazu pro životní prostředí a ochranu přírody v Německu, Katrin Wenzová, se domnívá, že nárůst ceny by nákupní chování občanů nezměnil. Místo toho by to poškodilo ty ekologické produkty, u nichž by cena ještě dále vzrostla.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.