Japonskou couvá z obchodní války s Jižní Koreou

Japonská vláda dala souhlas k exportu klíčových chemikálií do Jižní Koreje.

Noviny Asia Times informují, že Tokio vyveze klíčové chemikálie do Jižní Koreje. Jsou důležité pro výrobu polovodičů. Jedná se o první povolenku od 4. července, kdy Japonsko zavedlo restrikce u strategických materiálů.

Jeho krok vyvolal globální obavy ohledně dostupnosti polovodičů, což by mohlo ohrozit globální elektronické řetězce. Vztahy mezi Japonskem a Jižní Koreou se dostaly do nejhorší krize od roku 1965.

V obou zemích kypí emoce: v Jižní Koreji to jsou protesty médií a politiků, demonstrace, v Japonsku zase blokády výrobků.

Zatímco u jedné chemické látky došlo k průlomu, u ostatních stále Jižní Korea čeká na schválení dovozu.

Jihokorejský prezident Mun Če-in varoval, že Japonsko může tímto postupem ztratit důvěryhodnost a nakonec poškodit sebe sama.

Japonsko nadále tvrdí, že se nejedná o exportní embargo, ale o kontrolu materiálů, které mají dvojí užití. Exportní kontroly a schvalování, které mohou trvat 90 dnů, ale mohou firmám přivodit velké potíže. Jižní Korea ale tvrdí, že jde o odvetný krok Japonska proti rozhodnutí jihokorejského Nejvyššího soudu o kompenzaci nucené práce za 2. světové války. Japonsko ale říká, že tyto otázky byly definitivně vyřešeny už v roce 1965.

Na 15. srpna je do Soulu svolána velká demonstrace. Tento den se Japonsko vzdalo, čímž bylo ukončeno dlouhé období (35 let) japonské koloniální nadvlády nad korejským poloostrovem.

Japonsko ovšem odhalilo zranitelné místo jihokorejských firem. Soul proto oznámil finanční balíček na pomoc firem a zároveň pomoc s hledáním alternativních zdrojů mimo Japonsko. Hlavní firmy, které jsou postiženy, jsou Samsung a SK Hynix.

Napětí mezi oběma zeměmi ještě vzrostlo tím, když Japonsko odstranilo Jižní Koreu z tzv. bílého seznamu. Jižní Korea provedla stejný krok.

„Oko za oko“ děsí investory, kteří se obávají, že obě dvě silné ekonomiky Asie by se mohly dostat do obchodní války.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.