Německo se chce zbavit plastových obalů

Ministerstvo životního prostředí chce dál omezit užití plastových tašek a dalších obalů.

Německo se chce zbavit plastových tašek, oznámila ministryně životního prostředí federální vlády Svenja Schulzeová. Ministerstvo dodalo, že užití plastových tašek od roku 2015 v Německu klesá celkem o 64 %. Návrh padl v kontextu nového zájmu německé politiky o klima a klimatickou změnu.

Ministryně ovšem nevysvětlila dobu, do kdy by se v Německu měly přestat plastové tašky užívat. Zdůraznila, že celkově je třeba, aby se v Německu užívalo méně plastů.

Ke snížení užití plastových obalů přispěla dohoda s německý byznysem z roku 2016. V řadě obchodů se nyní musí za plastové tašky platit a jejich užití od roku 2015 klesá.

Ovšem plastové tašky jsou jenom 1% spotřeby plastových obalů v Německu, takže ministryně chce dosáhnout dohody o redukci plastových obalů pro ovoce a zeleninu.

Ovšem předsedkyně CDU Annegret Kramp-Karrenbauerová se v nedělním rozhovoru vyjádřila v tom smyslu, že dává přednost dobrovolné redukci využívání plastů. „Pokud to nebude fungovat, pak hovořme o zákazech,“ sdělila AKK.

EU už zakázala užití plastových materiálů na jedno použití, například brček, vidliček a nožů, a to od roku 2021.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.