Nezávislost Skotska je nevyhnutelná a potřebujeme pro ni plán

Spojené království špatným vládnutím jen odporuje separatismus ve vlastním „keltském pásu“.

Server Other News přináší článek Simona Jenkinse, který původně vyšel v Guardianu.

Jenkins píše, že kdyby byl Skot, bude hned hlasovat pro nezávislost. Nechtěl by mít cokoliv společného s tím Westminsterským parlamentem, který si prostě na měsíc odjede na dovolenou, i když tu probíhá nejhorší politická krize za celou generaci.

Skotsko už dvanáct let hlasuje pro separatistickou Skotskou národní stranu. Strana má obrovský náskok v průzkumech, podpora nezávislosti je na 52 %. To je stejný výsledek jako u hlasování o Brexitu.

Krize je pro skotskou premiérku Nicol Sturgenovou příležitostí. Máme tu chaos, píše Jenkins.

Boris Johnson je další z lídrů, který se rozhodl, že bude Skoty rozčilovat. Před sto lety se totéž dělo Irům. Spojené království si nechává již dlouho odcizovat své „součásti“, onen keltský pás. Špatným vládnutím jen podporuje separatismus.

Špatné vládnutí v Irsku vedlo k nezávislosti v roce 1922, třetina populace nového království zmizela a problém Ulsteru se drží Londýna do teď.

Replikace ve Skotsku zahrnuje i působení M. Thatcherové, jejíž politika vedla ke vzniku skotského separatismu. Decentralizace à la Blair nefungovala, v roce 2015 vyhráli skotští nacionalisté 56 z 59 křesel určených pro Skotsko. Skotové možná uslyší od Angličanů, že pod Londýnem je jim lépe. Jenže voliči možná spíše myslí na národní identitu, hrdost a místní odpovědnost.

Skotsko má stejně velkou populaci jako Dánsko, zhruba i stejné zdroje, infrastrukturu i talenty. Kdysi bývalo bohatší, dnes má HDP na hlavu 33 000 dolarů, kdežto Dánsko 63 000 dolarů. Jenkins je přesvědčen, že je to kvůli skotské závislosti na Spojeném království.

Dánsko jistě nechce znovu vstoupit do unie s Norskem a odejít z EU. Je to malá, bohatá a šťastná země.

Dříve či později si bude Londýn muset přiznat, že ztratil právo vládnout Britským ostrovům. Irsko je pryč a Skotsko také jednoho dne odejde. Whitehall by měl převzít iniciativu a připravit fiskální a legislativní balíček, který stáhne Skoty z Westminsteru. Skotsko se vrátí do EU, ale zůstanou zachovány cestovní, měnové a občanské vazby.

Pokud se Johnson bude držet odchodu bez dohody, nebo tvrdého Brexitu, pak žene Skoty do separace. To znamená hranice. Johnson bude muset sdělit královně, že už je jen královnou Anglie, možná ještě Walesu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.