Bolsonaro se zlobí na Macrona. Je prý kolonialista

Brazilský prezident tweetoval, že Macron má koloniální mentalitu a snaží se ze všeho vytlouct osobní zisk. Vadí mu, že Macron chtěl o požárech v Amazonii mluvit na summitu G7.

Tagesschau informuje, že brazilský prezident Jair Bolsonaro označil výroky francouzského prezidenta za kolonialistické a hledající senzaci. Důvod je jasný: Emmanuel Macron chce na summitu G7 hovořit o rozsáhlých požárech v Amazonii.

Bolsonaro ostře kritizoval francouzského prezidenta kvůli jeho vyjádření o Amazonských pralesích. Na Twitteru napsal Bolsonaro, že Macron má koloniální mentalitu a chce ze všeho jen vytlouct osobní zisk.

Francouzský prezident popsal rozsáhlé lesní požáry v Amazonii jako mezinárodní krizi. Uvedl, že chce o tomto tématu hovořit s kolegy z G7.

Bolsonaro nakonec přiznal, že masivní požáry lesů byly zemědělci nelegálně založeny. Přiznal také, že Brazílie nemá prostředky, jak dostat požáry pod kontrolu. Oblast Amazonie je totiž větší než celá Evropa.

Zatím bylo registrováno přes 72 000 požárů, postiženy jsou soukromé pozemky, ale i plochy chráněných území a také území původních obyvatel.

Podle médií stojí za požáry v oblasti Pará zemědělci, kteří koordinovaně založili požár, aby rozšířili prostor pro pěstování plodin.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.