Německo chce od Polska, Itálie a Španělska větší odpovědnost za EU

Důležité země na jihu a východě mají nést větší odpovědnost za budoucnost EU, a to bez ohledu na to, kdo v nich zrovna vládne.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas řekl, že Polsko by mělo být mezi zeměmi, které ponesou „větší“ odpovědnost za budoucnost Evropské unie, a to bez ohledu na to, jaká vláda v Polsku zrovna vládne.

Podle Maase nemůže být Evropa po Brexitu založena jenom na autoritě Francie a Německa, ale musí být v souladu s jinými důležitými zeměmi, například s Polskem.

„Zemím jako je Itálie a Španělsko na jihu a Polsko na východě musíme dát větší díl odpovědnosti. A tato spolupráce musí být pragmatická,“ řekl Maas dále. Podle německého šéfdiplomata by skutečnost, že v Římě a ve Varšavě jsou u moci vlády, které mají jiný kurz politiky než EU, neznamená, že by „měly být vyloučeny z odpovědnosti“.

V kontextu slov německého ministra zahraničí mezitím došlo k tomu, že polský kandidát na post eurokomisaře Krzysztof Szczerski stáhnul svoji kandidaturu, protože Polsku bylo nabídnuto portfolio zemědělství a Szczerski tuto oblast nezná. Jako poradce prezidenta Adrzeje Dudy se specializoval na zahraniční politiku a bezpečnost.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.