USA chtějí reset vztahů s EU

Americký ministr zahraničí Pompeo se měl v Bruselu sejít s hlavními členy nového vedení Evropské unie. Staré vedení z programu vynechal.

Spojené státy chtějí „resetovat“ (obnovit) svůj vztah s Evropskou unií, řekl na adresu pondělní a úterní návštěvy ministra zahraničí Mika Pompea velvyslanec USA v Bruselu Gordon Sondland pro Politico.

Pompeo se na dvoudenním pobytu v centru EU měl sejít s novým šéfem Evropského parlamentu Davidem Sassolim a nově zvolenou předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou či s kandidátem na post evropského šéfdiplomata Josepem Borrellem. Vedle toho měl Pompeo jednat s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Naopak s dosluhujícím vedením EU se Pompeo nesejde, což naznačuje míru napětí, která mezi USA a EU panuje v celé řadě otázek, počínaje Íránem, rolí v NATO, obchodem a konče klimatickou změnou. Sondland potvrdil v telefonním hovoru pro Politico, že jeho cílem je resetování vztahu. Americký velvyslanec dále zdůraznil, že respektuje roli současného vedení EU a je s ním v kontaktu i nadále. Junckerova Komise končí 1. listopadu, Donald Tusk jako předseda Evropské rady 1. prosince.

Na otázku, zda americká administrativa fakticky „odepsala“ odcházející vedení EU, Sondland řekl, že se jedná o příliš silný výraz. Americká strana prý jen chce vytvořit velmi hladký přechodný proces a vyhnout se prodlevám ve vzájemném poznáváním se. Ovšem tento fakt nutnosti „poznat se“ sám o sobě ukazuje na míru napětí ve vztahu mezi spojenci v éře Donalda Trumpa, píše Politico.

Na summitu G7 Donald Trump projevil otevřenost k Macronově plánu zorganizovat jednání mezi Trumpem a íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Pompea v Bruselu vnímají s opatrným skepticismem – kvůli jeho blízkosti k Trumpovi a také kvůli tomu, že Trump je ochoten zrušit rozhodnutí svých ministrů bez varování.

Pompeovo jednání v Bruselu nemělo mít předepsaný charakter a agendu. Mělo se jednat o uvolněné jednání. Ovšem témata jako obchod, Írán, evropské obranné iniciativy, Čína a technologie 5G zřejmě nemohly chybět. Sondland k tomu řekl, že je „třeba otevřít novou stránku a „rychle najít to, kde máme společné pozice“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.