V krizi, ale zdraví. Italové jsou, co se týče zdraví, první na světě

La Repubblica. Itálie je na špici zvláštní klasifikace, která zohledňuje trvání a kvalitu života. Ale více než bohatství, hraje roli středomořská strava, shrnuje článek italských novin La Repubblica.

Jestliže je zdraví důležité, pak ho Itálie může prodávat. Navzdory desetiletím ekonomických problémů, růstu (když je), který se zastavil na nula, nula nic, navzdory obrovské nezaměstnanosti i chronické politické nestabilitě, výkaz zdraví je pro obyvatele trikolóry nejlepší na světě. Celých 93,11 bodů získala Itálie v tzv. Global Health Index, publikovaném Bloombergem. Indikátor v sobě obsahuje celou řadu faktorů: průměrnou dobu dožití, výživu, mentální zdraví i ohrožující faktory jako kouření.

Itálie je první ze 163 zemí. Pozitivní je očekávaný věk dožití, který pro nyní narozené Italy čítá více než 80 let (oproti 52 rokům v Sierra Leona, která je na konci žebříčku). Ale nejen doba, ale i kvalita se počítá. Itálie překonává i jiné země s delším věkem dožití, například ty na severu Evropy, jako Island či Švýcarsko, i Japonsko či bohatý Singapur, ale také „bratrance“ Středomoří, Španěly. A je to především italská strava, která je nehmotným dědictvím UNESCO a která je hlavní přísadou italského železného zdraví.

Itálie je první i proto, protože psychofyzické zdraví je nižší i  v zemích, které jsou bohatší, jako třeba Německo (16. místo), či USA (34. místo). Nemylme se: vazba mezi příjmem na hlavu a zdravím je jasná. Ukazuje na fakt, že mezi první dvacítkou to jsou jen Kypr a Singapur, kteří nejsou členy OECD. Ale bohatství se přemění ve zdraví jen tehdy, když se kombinuje ještě s kulturními faktory jako je strava nebo fyzická aktivita. A bez toho se také může objevit problém s cholesterolem, jako v USA, které mají jednu z největších měr obezity na světě. A je to také hlavní důvod jejich pádu v žebříčku.

V očekávání nepravděpodobného růstu HDP, se my Italové, píše La Repubblica, držme pevně ovoce, těstovin a olivového oleje.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.