Deficit USA bude kolem 1 bilionu dolarů, zadlužení roste

Trumpem slibovaný růst ekonomiky nestačí na financování deficitu a na kompenzace razantního snížení daní.

Podle odhadu amerického ministerstva financí bude deficit rozpočtu USA k 30. září celkem asi 1 bilion dolarů. Naposledy se tak stalo v roce 2012, když se americké hospodářství dostávalo z recese. Financování deficitu prostřednictvím růstu ekonomiky, který slíbila vláda Donalda Trumpa, se nedaří. Washington uvažuje, že začne vydávat rozpočtové obligace na 50 let, jak sdělili ministr financí Steven Mnuchin.

V konkrétních číslech se za prvních 11 měsíců rozpočtového roku USA (konči k 30. září) deficit zvýšil o 19 % na 1,07 bilionu dolarů čili 4,4 % HDP Spojených států. Důvodem je zvyšování rozpočtu na obranu a obsluhu státního dluhu. Prezident Trump sliboval, že snížení daní, které jeho vláda prosadila do reality, bude kompenzováno růstem. Zatím ale rostou výdaje rozpočtu, ale hospodářský růst se vzdaluje požadovaným 3 %.

Nicméně konečné číslo deficitu může být na konci září o něco menší. V září se totiž státní výdaje už snižují. Odhady mluví „jen“ o 960 miliardách dolarů za uplynulý rozpočtový rok. Celkové zadlužení USA vyrostlo za administrativy Donalda Trumpa o 19 % na 17 bilionů dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.