Francie Snowdenovi azyl neudělí

Ministr zahraničí Francie vidí takovou možnost jako nevhodnou. Snowden o přání žít ve Francii znovu mluvil.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian odmítl, že by Francie udělila azyl americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi. Snowden řekl, že by rád opustil Rusko a odstěhoval se do Francie.

Le Drian řekl dále, že Snowden o azyl ve Francii žádal v roce 2013, ale tehdy se taková žádost nepovažovala za vhodnou. „Nevidím nic, co by se ve čtvrtek změnilo, ať politicky nebo právně,“ sdělil Le Drian dále v rozhovoru pro francouzskou televizi.

Francouzský šéfdiplomat tak reagoval na slova, která Edward Snowden pronesl pár dní před tím v rozhovoru pro francouzské rádio, že by Rusko rád opustil a odešel právě do Francie. Ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová a europoslankyně Nathalie Loiseauová by azyl pro Snowdena naopak přivítaly.

Také francouzský prezident Emmanuel Macron dal najevo, že azyl pro Snowdena by pro Francii představoval diplomatický problém ve vztazích se Spojenými státy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.