Přechod k elektrickým autům povede ke ztrátě asi 125 tisíc pracovních míst v Německu

Nový odhad německých odborníků počítá také s tím, že do 10 let budou dvě třetiny aut v Německu elektromobily.

V Německu ztratí do roku 2030 práci kolem 125 tisíc lidí v souvislosti s přechodem na výrobu elektrických automobilů, odhadují tamější experti z Centra pro výzkum automobilů. Nová studie tvrdí, že přechod se nejvíce dotkne pracovních míst ve výrobě a v řadě spolkových zemí Německa se v souvislosti s tím už na tyto změny chystají.

Jako důvod pro ztrátu pracovních míst v automobilovém průmyslu se uvádí změna výrobního procesu – výroba elektrických aut se od těch klasických s palivovým motorem liší, je jednodušší.

Odborníci také předpokládají, že do deseti let bude v Německu až dvě třetiny elektrických aut. Německá vláda v rámci programu ochrany klimatu chce, aby elektrická auta dostala prioritu. V souvislosti s přechodem a ztrátou míst vláda chystá také podporu restrukturalizace německé ekonomiky. Regionální vlády tří spolkových zemí s největším podílem automobilového průmyslu (Dolní Sasko, Bádensko-Württembersko a Bavorsko) však tyto kroky zatím považují za nedostatečné.

Ilustrační foto: Autor – Lemon3 –  CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7329015

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.