Ekvádor zachvátily protesty proti škrtům a změně pracovního zákona

Už přes týden zemi paralyzují protesty proti vládě, která škrtá dotace, zvyšuje daně a snižuje platy a benefity ve veřejné sféře.

Už několik dní Ekvádor paralyzují široké protesty, které se staví proti reformám daní a pracovního zákoníku. Lidem se nelíbí rozhodnutí prezidenta Lenina Morena seškrtat roky platné dotace na palivo. Tisíce původních indiánských obyvatel pochodovaly na hlavní město země Quito a do města dorazily v úterý. Při protestech na chvíli došlo k proražení bezpečností linie před parlamentem.

Prezident Moreno v úterý večer vyhlásil v oblasti kolem vládních budov stanné právo na dobu od 20 hodin do 5 hodin ráno. Úterní protesty v Quitu se konaly asi 24 hodin poté, co prezident odstěhoval vládu mimo hlavní město, kde je už skoro týden paralyzována doprava a během protestů dochází v něm ke stovkám zatčení.

Jedna z účastnic protestů Maria Boada vysvětluje důvody, proč ona a další lidé protestují: „Odmítáme ekonomický balíček, který realizuje Morenova vláda. Požadujeme zrušit stav ohrožení, skončit s represemi a zastavit pracovní reformu.“ Stav ohrožení vyhlásila vláda už minulý týden.

Některé protesty byly násilné a policie při nich užila slzný plyn a vodní děla. Kvůli zablokování silnic a problémům s dopravou nefunguje dobře zásobování.

Protesty začaly na začátku října, když vláda oznámila, že seškrtá 40 let platné dotace na palivo. Prezident Moreno tvrdí, že tyto škrty jsou nutné, neboť Ekvádor má vysoký zahraniční dluh i rozpočtový deficit. Po zrušení dotací na palivo vzrostla cena dieselu o polovinu a cena benzínu o 30 %.

Nové reformy v pracovní oblasti například stanovují snížení platů ve veřejném sektoru v rámci nových smluv, a to o 20 %. Nutí také zaměstnance, aby mzdu za jeden pracovní den v měsíci darovali vládě. Snižují dobu dovolené ve veřejném sektoru z 30 dní na 15. Vedle toho vláda zvýšila daň z příjmu. Zastánci reforem tvrdí, že tyto reformy jsou důležité pro nastartování růstu ekonomiky a oddlužení země. Ne všichni ekonomové s tím ale souhlasí.

Prezident Moreno v pondělí v noci obvinil protestující z přípravy puče a ze spolčení s bývalým prezidentem země Rafaelem Correou. Moreno se s Correou rozešel po svém zvolení v roce 2017. Moreno sice naznačil, že je připraven vést dialog se sociálními hnutími, ale řekl také, že na reformách nic měnit nechce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.