Dijsselbloem: Jižní křídlo utratilo peníze za pití a ženské

The Telegraph. Předseda skupiny ministrů Eurozóny byl kritizován za to, že prohlásil, že země jižního křídla vyhodily peníze za „pití a ženy.“, napsal deník The Telegraph.

Jeroen Dijsselbloem je holandský ministr financí, který skupinu vede a uvedených výroků se dopustil v interview pro německý Frankfurter Allgemeine.

Uvedl také, že „během eurokrize země severu prokázaly solidaritu se zeměmi ovlivněnými krizí.“

„Já jako sociální demokrat,“ uvedl Dijsselbloem,  “přikládám solidaritě zvláštní význam. Ale také máte závazky. Nemůžete vyhodit peníze za pití a ženské a pak žádat o pomoc.“

Poslanci Evropského parlamentu se na Dijsselbloema obrátili a nazvali jeho poznámky „urážlivými“ a „vulgárními.“

Ernest Urtasun, španělský poslanec, řekl: „Možná vám to přijde vtipné, ale mně tedy ne. Zajímalo by mě, jestli to má být váš první výrok jako kandidáta na obnovení Vašeho postu jako předsedy Euroskupiny.“

Jiný španělský europoslanec označil Dijsselbloemovy výroky za naprosto „neakceptovatelné“ a za urážku vůči jižním členům – s tím, že jako předseda Euroskupiny ztratil neutralitu.

Dijsselbloemovo funkční období končí příští rok, i když se očekává, že bude znovu kandidovat. (pozn. red.: Je ovšem otázka, zda to bude možné, vzhledem k tomu, jak špatně dopadla sociální demokracie v nizozemských volbách).

Dijsselbloem se snažil kritiku odvrátit, když se obrátil na poslance s tím, aby „se neuráželi.“ Uvedl také, že údajně nehovořil o jedné zemi, ale o všech zemích.

Prý všechny země selhaly v plnění finančních pravidel stanovených EU. „I Nizozemsko selhalo před lety. Nevidím konflikt mezi regiony Euroskupiny.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.