Rusko a EU by mohly dedolarizovat obchod s ropou a plynem

Podle slov ruského ministra by takový krok minimalizoval dopady amerických sankcí a snížil závislost na dolaru.

Ruský ministr pro ekonomický rozvoj Maxim Oreškin podpořil dedolarizaci obchodu mezi Ruskem a Evropskou unií v oblasti prodeje a nákupu ropy a zemního plynu. Oreškin to navrhl v rozhovoru pro noviny Financial Times. Místo dolaru by se vzájemné účty vedly v euru a v rublech.

Oreškin řekl, že by takový krok vedl k minimalizaci dopadů amerických sankcí a ke snížení závislosti na americkém dolaru. Ruský ministr dále dodal, že ruský trh s obligacemi je mezi investory a společnostmi z EU populární, což podle něj dokazuje možnost přejít na exporty ropy a plynu v rublech.

Vedle toho Oreškin sdělil, že ruské ministerstvo financí v rámci programu dedolarizace zvažuje možnost vydání všech nových cenných papírů v eurech a v rublech.

Ředitel banky VTB Andrej Kostin navrhl využití rublu pro mezinárodní účty v červenci 2018. Evropská komise v prosinci 2018 publikovala plány na odchod od dolaru v obchodních účtech a ve finanční sféře. V červnu 2019 vytvořilo Rusko a EU na základě dohody společnou pracovní skupinu, která se otázkou přechodu na účty v eurech a rublech v obchodě s ropou a plynem má věnovat.

V srpnu letošního roku začala společnost Rosněfť s přechodem exportních dohod na euro. Má se jednat o součást snahy vyhnout se možným negativním důsledkům amerického dolaru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.