68 % Rusů kategoricky odmítlo návrat monarchie

VCIOM. Celoruské centrum pro výzkum veřejného mínění zveřejnilo výsledky průzkumu veřejného mínění k výročí pádu monarchie v roce 1917. Podle něj je 28 % respondentů pro návrat monarchie. Na druhou stranu je 68 % respondentů kategoricky proti návratu monarchie. Číslo těch, kdo nepodporují myšlenku návratu monarchie přitom ve srovnání s roky 2006 a 2013 zůstává v podstatě stejné, respektive stoupla od roku 2006 o dvě procenta.

Jen 8 % dotázaných si myslelo, že monarchie je vhodná forma vlády pro ruský stát, zatímco celkem 88 % považovala za vhodnou formu vlády republiku. Je to o šest procent více než v roce 2013.

Ti, kdo podporují myšlenku monarchie nebo nejsou zcela proti patří k lidem středního věku nebo mladým Rusům, píše tisková zpráva průzkumu. Obhájci monarchie považují za dobré, aby země měla v čele jednoho člověka a také tvrdí, že se jedno o pro Rusko tradiční způsob vlády. Odpůrci monarchie zdůrazňují nedemokratičnost zřízení a negativně hodnotí dobu samoděržaví v Rusku.

 

 

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.