Japonské vývozy se propadají už desátý měsíc za sebou

Hlavními důvody propadu je snížení poptávky na asijských trzích a také obchodní konflikt USA s Čínou.

Zářijová čísla potvrdila další propad vývozů z Japonska. Země méně vyváží už desátý měsíc v řadě. Podle vyjádření vlády je důvodem pokles poptávky v Číně, Jižní Koreji a na dalších asijských trzích. Data ukazují na dopady obchodního napětí, které panuje mezi Spojenými státy a Čínou a mezi Japonskem a Jižní Koreou. Obchodní deficit činí 1,1 miliard dolarů a je třetím měsícem v mínusu. Oproti září 2018 se japonský export propadl v září 2019 o 5,2 % a dovozy se snížily o 1,5 %. V případě vývozů došlo ke zpomalení vývozu strojů a automobilových součástek.

Japonské vývozy do Spojených států se snížily ve srovnání s předchozím rokem o 8 %, dovozy z USA o 12 %. Obchodní přebytek s USA se snížil o 3,5 % na 564 miliardy jenů, tedy 5,2 miliardy dolarů.

Vláda se domnívá, že se snížila rizika dalšího propadu vývozů, ovšem očekává také, že k novému růstu bude potřeba dost času.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.