V Kanadě bude menšinová vláda, posílil quebecký separatismus

Kanada bude mít menšinovou vládu Liberálů s podporou malé levicové strany. Quebečtí separatisté posílili s trojnásobkem křesel. Konzervativci už si brousí zuby na nástup k moci.

Pondělní parlamentní volby v Kanadě vyhráli Liberálové dosavadního premiéra Justina Trudeaua ziskem 156 z 338 křesel v parlamentu. Znamená to, že jim chybí 14 hlasů k udržení většinové vlády, kterou strana měla od roku 2015.

Trudeau se stal kanadským premiérem v roce 2015 a sliboval zemi „slunečné dny“. Ovšem jeho popularita poklesla poté, co se na veřejnosti objevily fotografie z jeho minulosti, na kterých byl namalován na černo (představoval černocha). Kromě toho ho poškodily také informace o tom, jak nakládal s vyšetřováním případu korporátní korupce.

Nová vláda Liberálů se tak bude muset v parlamentě opřít o hlasy menší levicové strany New Democratic Party (Nové demokratické strany, NDP). Pondělní volby byly přitom pro NDP zklamáním, dostala jen 24 křesel, zatímco v roce 2015 jich měla 44. Nicméně nyní by mohla mít značný vliv na novou menšinovou vládu.

Menšinové vlády nejsou v Kanadě obvykle stabilní a vydrží u vlády průměrně asi 2 až 2 a půl roku.

Hlavním Trudeauovým rivalem byl lídr konzervativců Andrew Scheer. Před volbami to vypadalo na vyrovnanou soutěž o hlasy. Konzervativní strana dostala 122 křesel a její lídr prohlásil, že Trudeauovo vedení je pošramoceno a jeho vláda brzy skončí. „Jsme čekatelskou vládou“, prohlásil.

47letý premiér Trudeau prosazoval politiku diverzity a dostal na konci volebního klání podporu bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Vztahy se současným prezidentem USA Donaldem Trumpem má Trudeau někdy napjaté. Trump mu ale už gratuloval k výhře.

Výsledky voleb v Kanadě také ukázaly posílení separatistické quebecké strany Bloc Québécois – strana dostala 32 křesel, což je třikrát víc než v roce 2015. Kromě toho posílila i strana Zelených, která Trudeauovu vládu kritizovala za klimatickou politiku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.