Rusko chce dát biliony na rozvoj Dálného východu

Rozvoj ruského Dálného východu má být národní prioritou pro celé 21. století.

Ruská vláda navrhuje nový národní program rozvoje Dálného východu, který by měl tomuto strategickému regionu Ruska přinést celkem 11,5 bilionu rublů v investicích, růst počtu obyvatel a strategie, které by tomu měly napomoci, např. hypotéky pod 2 % či renovace bydlení.

Nový program rozvoje předkládá vládě ministerstvo Dálného východu a Arktidy jako národní projekt do roku 2025 s perspektivou do roku 2035. Rozvoj regionu je chápán jako národní priorita Ruska pro celé 21. století. Ministerstvo mluví o radikálních krocích, které by region posunuly dopředu.

Celý program má mít tři etapy na roky 2020-25, 2025-30 a 2030-35. Financován by měl být jednak z federálního a regionálního rozpočtu, jednak soukromými investicemi. Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru odsouhlasil základní principy programu rozvoje. Jedná se o jediný region Ruské federace, pro který prezident nařídil zformulovat vlastní národní program.

Cílem je zastavit pokračující odchod obyvatelstva z ruského Dálného východu, který mj. trpí nedostatkem specialistů. Od rozpadu SSSR se obyvatelstvo regionu snížilo celkem 1,3krát, z 10,5 milionů v roce 1991 na 8,1 milionů v roce 2019. Odliv obyvatel v současnosti pokračuje, jeho zastavení a nárůst počtu obyvatel regionu (na 8,3 milionu) patří k úkolům programu: region má získat do roku 2035 450 tisíc nových pracovních míst, má se zde zvýšit porodnost a zvětšit objem výstavby bytů. Počítá se i se založením nových aerolinek.

Vláda chce nastartovat i ekonomický růst ruského Dálného východu. Počítá s tím, že by zde růst měl dosahovat k roku 2035 vyšších hodnot, než je ruský průměr. Podle Putinova nařízení by se měl růst HDP regionu zvýšit na 6 % HDP. K tomu by mělo přispět ne méně než 11,5 bilionu rublů v investicích. Zatím region mezi roky 2012 až 2018 přilákal investice ve výši 7 bilionů rublů. Dálnému východu připadne nyní 8 % všech investic v Ruské federaci. Konkrétně se plánuje investovat do rozvoje infrastruktury pro vznik nového podnikání.  V plánech jsou dotace na stavbu infrastruktury, ale třeba i na výhodné úrokové sazby v případě půjček.

Program má také přispět ke zvýšení vývozních možností regionu. Export se má zvýšit celkem 1,5krát na 50 miliard dolarů, z toho by měl nesurovinový vývoz činit 40 %. V roce 2018 činily vývozy Dálného východu celkem 29,2 miliard a 23 % z nich se týkaly zboží, které nepředstavuje nerosty. Vláda chce také podporovat malý byznys: ten by se měl zvýšit o 20 % a zahrnovat 30 % ekonomicky aktivního obyvatelstva. V roce 2018 se malý byznys na ruském Dálném východě ve skutečnosti zmenšil, zaniklo 1800 jednotek. Nyní je zde 308 tisíc malých firem a pracuje v nich 23 % obyvatel regionu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.