Merkelová odmítá „drastickou“ Macronovu kritiku

Německá kancléřka rychle odmítla slova o „mozkové smrti“ NATO, která zazněla z úst Emmanuela Macrona. Pro Německo je transatlantické partnerství bezpodmínečné.

Die Welt připomíná, že prezident Francie Emmanuel Macron v rozhovoru pro The Economist kritizoval americké postoje a „nekoordinovaná strategická rozhodnutí.“ Proto USA nemohou být spolehlivým partnerem v NATO. Ale kancléřka Angela Merkelová v reakci říká, že jeho výroky „nebyly nutné.“

Německá kancléřka uvedla, že Macron zvolil „drastická slova“, ona tento pohled nesdílí. Potvrdila, že „transatlantické partnerství je pro Německo bezpodmínečné“. Merkelová také říká, že podle ní existuje spousta oblastí, v nichž NATO funguje dobře. I generální tajemník Jens Stoltenberg to vidí stejně a říká, že „NATO je silné.“

Macron ovšem tvrdí, že NATO je jak po mozkové mrtvici. Pro rozhovor uvedl, že strategická rozhodnutí USA vůbec nekonzultují se spojenci. Proto se Evropa na USA už nemůže spoléhat. Macron dále řekl, že Evropa musí vytvořit vlastní geopolitické strategie, jinak nebude mít osud ve svých rukou. Proto je potřeba být vojensky suverénní a otevřít dialog s Ruskem.

Evropský kontinent je v těžké situace, je oslabován Brexitem. Z vnějšku se Donald Trump chová jinak, nesdílí hodnoty evropského projektu, a navíc tu jsou mocní konkurenti – vzestup Číny a autoritářské režimy v Rusku a Turecku. Macron v případě formulací „nekoordinované a agresivní“ chování narážel na postup turecké ofenzívy proti Kurdům.

Francouzský prezident řekl, že „neví“, jestli článek pět platí i v případě turecké ofenzívy. Macron varoval, že „pokud se Evropa nevidí jako velmoc, pak zmizí.“ Macronova slova předchází summitu NATO, který se koná na začátku prosince v Londýně. V tomto roce NATO slaví 70 let od svého založení.

Stoltenberg se při své vystoupení sice přímo neodvolával na Macrona, ale odporoval hlavním tezím jeho rozhovoru. Uvedl, že co se USA týká, existuje velký rozdíl mezi rétorikou a mezi „substancí.“

Stolteberg si pochvaloval, že se do Evropy vrátily americké tanky, dokonce celá brigáda. Také ale řekl, že EU nemůže bránit Evropu. Evropská jednota podle něj nemůže nahradit transatlantickou jednotu. Generální tajemník NATO také varoval před pokusy Evropu a USA rozdělit.

Macron se ovšem v rozhovoru také věnoval německé pozici v eurozóně. Tvrdí, že není udržitelná. Německo je hlavní vítěz eurozóny, ale i viník poruch fungování. Německo musí uznat, že tato situace není udržitelná. Jako tabu označil otázku „rozpočtových pobídek.“ Opakovaně (a nejen Macron, ale téměř všechny ekonomické instituce, pozn. redakce) vybízel Německo ke změně kurzu od „černé nuly“ vyrovnaného rozpočtu, což ale Berlín nadále odmítá.

Z Macronova okolí posléze zaznělo, že prezident nechtěl rozhovorem zpochybnit NATO jako celek, ale jeho strategii a politiku institucí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.